Näin nyt, mutta sitten kun tästä päästään, niin…

oppistiojohtajat 20200505

Tämän kehityksen myötä uskottiin, että kansallisvaltion aika on ohi. Nyt tämän uskon aika on ohi. Koronaviruksen suuri aatteellinen vaikutus on tässä: Kansallisvaltio palaa. Korona kertoo, että ylikansallinen idealismi ei riitä, vaan jokainen valtio ponnistaa alkuperäisistä lähtökohdistaan.
Jartti Virmavirta kirjoitti tänään TS:n alakerrassa.

TS:n maineikkain päätoimittajana ja aktiivisena toimijana hän siis Jartti oli Suomen EU:n jäsenyyden aktiivinen airut. Muistan noilta ajoilta, kun sanoin että kansallinen Kokoomus on unohtanut kasallisuuden ja kasainvälisen työväenliikkeen kansainvälisyyden. Taas kaikki muuttuu; onko paluu vanhaan normaaliin  käynnissä?

Pettymys aiheuttaa helposti heiluriliikkeen pysähtymistä ääriasentoihin. Kun innostus kansainvälisyyteen on tuottanut ongelmia kuten sen, että globalisaation hedelmät jakautuvat epäoikeudenmukaisesti, niin siitä tehdään trumpilainen johtopäätös oma kansan ensin. Trumpin America First voi olla supervallan olosuhteissa olla ymmärrettävä.
Meille se on hurja ja pelkään kurja mahdollisuus. Pieni ja sisukas Suomi tulee helposti  kakkoseksi ihan kuten Tuntemattomassa Vanhala asian ilmaisi Jatkosodan palkintojen jaossa. Suomen toivo on ollut ollut kansainvälisessä työn jaon viennissä ja siitä taas seuraa, että kansainvälisen toiminnan tulee perustua sopimiseen ja sääntäöihin ja niiden noudattamiseen. EU on tähän välttämätön väline; Suomi on liian pieni ja voimaton pitämään puoliaan. Taloudessa Talvisodan ihmeitä nähdään harvoin ja  silloinkin se vaatii hikeä ja kyyneleitä.

Oppositiojohtajat erityisesti Jussi Halla-aho pohdiskeli kysymystä mitä merkitsee termi uusi normaali.

Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo joutuivat toteamaan toimittajan jankkaamisesta huolimatta, että kyllä näin on. Jussi oli tässä vaiheessa tiedemiesmäinen ja Petteri itseään ekonomistiksi  tituleeraten puhui tarttuvuusluvun RO seuraamisen tärkeydestä.

Vaikutelmaksi jäi, että hallitus on toiminut opposition kannalta ihan liian fiksusti, ei löytynyt juurikaan todellisen moittimisen aihetta. Vasta sitten tämän koronan  jälkeisestä ajasta puhuttaessa  palattiin  vahoihin ideoihin: Orpo haluaa työmarkkinoita uusittavan ja Halla-aho taas jatkaa vastustavansa maahanmuuttoa. Sillä tavalla uusi normaali näyttää paluulta vanhaan narinaan.

MR

5.5.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa