Naantalin yksimielinen sote-lausunto

43 Terveyskeskus

Naantalin lausunto, jonka antoi kaupunginhallitus ei valtuusto, kuten joillakin paikkakunnilla on tapana ollut, on selkeästi esitetty.
Siitä on esityslistan esittelyosaan kirjattu moni kymmen sivuisen rasti ruutuun vastauksen oleelliset kohdat, joita lainaan. Lihavoidut ovat kirjoittajan.

Naantalin kaupungin lausuntoluonnoksen pääkohdat ovat:

 

1) Tämän uudistuksen toteuttamiseen on paremmat mahdollisuudet kuin edellisessä uudistuksessa, jossa olisi toteutettu nopealla aikataululla myös palveluita koskeva valinnanvapausmalli.

2) Esitysluonnoksessa hyvin merkittävä osa paikallista itsehallintoa sekä talouden että toiminnan näkökulmasta siirretään pois kunnallisen itsehallinnon piiristä. Tämä heikentää demokratiaa erityisesti niissä kunnissa, jotka edelleen vastaavat perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

3) Uudistuksen voimaanpanon kokonaisaikataulu on välttämätöntä arvioida uudelleen siten, että se uskottavasti turvaa muutosten hallitun suunnittelun ja toimeenpanon maan eri osissa palvelutuotannon jatkuvuutta vaarantamatta. Lain voimaantuloa tulee tämän arvioinnin perusteella siirtää

4) Voimaanpanolakia tulisi muuttaa siten, että sote-maakunta vuokraa tilat kunnilta viiden vuoden ajaksi (esityksessä vuoteeen 2025 asti). Kuntatalouden yleisesti heikon tilanteen takia lainsäädäntöön on tehtävä kirjaukset kuntien kiinteistöriskien kompensaatiomenettelystä.

5) Kuntien omaisuuden siirto maakunnalle tulee jollakin tavalla kompensoida. Lakiesityksen mukaan irtain omaisuus siirtyisi valtiolle korvauksetta. Sen sijaan kuntien sote-irtaimistoa koskevat sopimukset (esim. leasing- tai vuokrasopimukset) siirtyvät maakunnan vastuulle. Tässä kunnat ovat eriarvoisessa asemassa riippuen siitä, millaisilla rahoitusjärjestelyillä irtaimisto on hankittu. Omaan taseeseen hankittu irtaimisto poistuisi korvauksetta, mutta sen hankitaan mahdollisesti tarvittu vieras pääoma jäisi kunnan vastuulle. Sopimuspohjaiset hankinnat taas siirtyvät vastuineen maankunnalle.

6) Kuntien ja alueiden erilaisuus tulee huomioida nykyistä paremmin

Siellä pidemmässä paperissa on sote-maakunta esitetty korvattavaksi sote-alueena
On siellä muitakin kriittisiä kohtia, mutta kuten yllä on luettavissa Naantalissa ollaan yhteisesti siis kaikki hyväksymässä esityksen päälinjat.

Nyt pannaan toivoa siihen, että kuvassa esitetyt sosialidemokraattien tavoitteet toteutuvat pysyvät käytännön ohjeen tulevassa työssä

Blogi palstalla on vähän purettu tuntemuksia eli miltä tuntuu tämä nykyinen malli.
MR

21.9.2020

1 Vastaus artikkeliin

  1. Eivät toteudu ja potilaat jätetään heitteille hoitamatta- ja tutkimatta, ei suostuta Tyksin ohjeistamana kirjoittamaan tk päivystyksessä lähetettä korvapolille 25.10.2022 kieltäytyneet hoitamasta potilasta ja annetaan virheellisiä potilaskirjauksia kanta- palvelussa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa