Naantali tukee Nesteen jalostamo toiminnan jatkamista ja jos ei niin sitten…

Nesteen jatkamine on hyvä vaihtoehto 20201026

Naantalin kaupunginhallitus on ottanut selväsanaisesti ja ymmärrettävästi vaikkakin varovaisesti   kantaa Nesteen jalostamo toiminnan jatkamisen puolesta:

Naantalin kaupunginhallitus toteaa kannanottonaan seuraavaa: Neste Oyj:n Naantalin jalostamo on Turun seudulle ja koko Varsinais-Suomelle tärkeä teollisuuslaitos, jonka välitön työntekijämäärä on korkea. Lisäksi jalostamolla on paljon alihankkijoita, joiden työntekijämäärä on suuri. Toiminnalla on muutoinkin suuri välillinen merkitys.

Koska kysymyksessä alueen työllisyyden, aluetalouden ja kuntatalouden kannalta merkittävä teollisuuslaitos, kaupunginhallitus pitää tärkeänä sitä, että teollinen rakennemuutos fossiilisten raaka-aineiden tuotannosta kierrätys- ja biopohjaisten materiaalien jalostukseen toteutetaan mahdollisimman hallitusti.

Kaupunginhallitus toivoo hallitun teollisen rakennemuutoksen toteuttamiseksi ensisijaisesti sitä, että Neste Oyj jatkaa Naantalin jalostamon toimintaa. Mikäli tämä ei ole mahdollista kaupunginhallitus ehdottaa riittävän pitkää jatkoaikaa jalostamon toiminnalle. Teollisen rakennemuutoksen toteuttamiseksi ja uusien työpaikkojen luomiseksi tulisi tehdä suunnitelma, jota Neste, alueen kaupungit ja seudullinen kehitysyhtiö sekä alueelle tulevat uudet yritykset toteuttavat määrätietoisesti. Maan hallitus on luvannut olla mukana tämän muutoksen toteuttamisessa. EU:n elpymisväline mahdollistaa kirjon erilaisia rahoitusvälineitä valtion perinteisten rahoituskeinojen rinnalle.

Mikäli jalostamon toiminta päätetään lopettaa nopeasti, teollisen rakennemuutoksen toteuttaminen sekä uuden yritystoiminnan sekä uusien työpaikkojen riittävän nopea luominen edellyttävät kaupunginhallituksen mielestä sitä, että Neste Oyj täyttää mahdollisimman nopeasti ympäristövelvoitteensa mahdollisesti pilaantuneiden maa-ainesten puhdistamiseksi ja muiden jälkihoitotoimenpiteiden toteuttamiseksi sekä suhtautuu myönteisesti siihen, että alue voidaan kaavoittaa uudelleen ja ottaa vaiheittain muiden teollisuusyritysten ja satamatoimintojen käyttöön.

Kannanotto on lähtenyt ministereille ja tiedotusvälineille ja tietenkin Nesteelle ja varmaan selvitysmiehelle.
Kaupungilla ja henkilökunnalla on selvä yhteinen  näkemys: Lopettamien on huonon vaihtoehto ja rivien välistä  voi päätellä, että myös velvoitteet tulevat olemaan merkittävät. Neste on aikoinaan saanut Tupavuoren alueita valtiolta, jolle kaupunki ne on luovuttanut pakkolunastuksen uhan alla huoltovarmuuden takaamiseksi.

Luovutus perustui sopimukseen, että satamatoiminta on kaupungin käsissä. Nyttemmin Neste on ottanut sen omaksi toiminnakseen eikä korvaa siitä kaupungille mitään. Nesteellä on varaa kehittää toimintojaan myös Naantalissa eikä sille ole mitään taloudellista pakkoa sulkea jalostamoa. Joten nyt yhtiö voi vielä tehdä viisaasti jatkaa toimintoja ja läytää loistavalla alueelle kannattavaa uutta toimintaa, jos kapasiteetin tarve jatkossa osoittautuu laskeneen pysyvästi.

26.10.2020

2 vastausta artikkeliin

  1. Hyvä, että kaupunginhallitus on selväsanaisesti ilmaissut naantalilaisten näkemykset Nesteen asiassa. Tuntuu todella merkilliseltä, että valtion tosiasiallisessa määräysvallassa oleva yhtiö on päätymässä ratkaisuun, jolla on voimakkaita kielteisiä vaikutuksia työllisyyteen samaan aikaan kun yhtiön liikevoitto on yli 100 miljoonaa euroa kuukaudessa. Luulisi, että järkevintä olisi ollut kehittää toimintaa uusiutuvien raaka-aineiden käytön suuntaan Naantalissa. Oletettavasti valtakunnan huoltovarmuuden kannaltakin olisi tärkeää, että tuotantoa ei keskitettäisi vain yhteen paikkaan. Naantalin erinomainen sijainti hyvien meriyhteyksien äärellä puoltaa ehdottomasti toiminnan jatkamista täällä.

  2. Naantalin jalostamon kannattavuutta on tehostettu monilla toiminnoilla. Meriväylä syvennettiin ja moton matalan poistaminen, jotta isot tankkerit pääsevät täydessä lastissa satamaan. Nämä kaikki investoinnit on maksanut me veronmaksajat. Satamamaksut on poistunut. Näyttää siltä ettei mikään riitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa