Naantali – keskinäinen luottamus ja demokratia

Kimmo Aho 20190917

Naantalin kaupunginhallitus sai tuoreimman talousarvioesityksensä valmiiksi tiistaina 29.10.

Yleensä aiemmin on ollut tapana kommentoida esitystä julkisuuteen vasta virallisen julkistamisen jälkeen, mutta tästä poiketen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Lindström koki keskiviikkona 30.10 tarvetta sponsoroida itseään ja puoluettaan sosiaalisessa mediassa kirjoittamalla seuraavasti:

”palveluverkko etenee suunnitellusti eli Velkuan koululle, Luonnonmaan perhetalolle ja Kalevanniemen laajennukselle myönnettiin rahat demareiden vastustuksesta huolimatta. Monitoimihalli nousee Kalevanniemeen näiden hankkeiden jälkeen. Vanhuspalveluihin tulee lisää väkeä ja lisää käsiä ikäihmisten tarpeisiin ja ensi vuonna kaavoitamme uuden mahdollisen palvelutalon paikan.”

Tämän kommentoinnin johdosta totean, että Naantalin Sosialidemokraatit ovat palveluverkkoasiaan liittyen olleet johdonmukaisesti sitä mieltä, että lapset tarvitsevat ehdottomasti nykyaikaiset ja turvalliset tilat varhaiskasvatuksesta yläkoululle asti kulkevalle polulleen. Lisäksi olemme liputtaneet sen puolesta, että pienimpien lasten osalta harkittaisiin vakavasti mahdollisuutta säilyttää nykyinen kiitosta saanut ja hyväksi todettu lähipalveluperiaate. Käytännössä palveluverkkosuunnitelma tarkoittaa siitä luopumista, eikä siihen tulisi mielestämme suin päin lähteä.

Nykyiset ennusteet lapsimäärän yllättävän suuresta vähenemisestä pidemmällä aikavälillä ovat aiheuttaneet meille huolta ja siksi olemme puhuneet suunnitelmien päivitystarpeesta niin tilojen määrän kuin myös aikataulun osalta. Koska jo nyt on arvioitu koko palveluverkkosuunnitelman toteutuksen maksavan n. 30 M€, niin mielestämme pitää varmistaa niin hyvin kuin suinkin mahdollista, ettei naantalilaisten veronmaksajien rahoja laiteta tyhjien tilojen rakentamiseen. Uudet kohteet on mahdollista suunnitella myös siten, että voidaan reagoida suurempaan lapsimäärään, jos sellainen tarve ilmenee.

Nämä näkemykset eivät saaneet kaupunginhallituksen talousarvion käsittelyssä muilta ryhmiltä tukea. Sdp:n hallitusryhmä tuki kuitenkin Luonnonmaan perhetalon toteutusta kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti. Kalevanniemen kampuksen toteutusta ryhmämme olisi siirtänyt eteenpäin mm. mainitsemani epävarmojen lapsiennusteiden vuoksi. Monitoimihallin tarpeen ryhmämme on tunnistanut ja sen rakentamista Kalevanniemeen ryhmämme esitti aikaistettavan vuosille 2021-2022. kaupunginhallituksen enemmistö ei nähnyt aikaistamiselle tarvetta, joten se toteutunee aikaisintaan vuosina 2024-2025. Velkuan koulun saneerauksen muuttuessa uudisrakentamiseksi, näki ryhmämme aiheelliseksi esittää sen toteutusta eteenpäin ja myös rakentamista Teersalon puolelle sopivaksi katsottavaan paikkaan.

Lisäksi ryhmämme esitti mm. vanhuksille riittävästi lisää hoitavia käsiä, mutta kaupunginhallituksen enemmistö tuki kaupunginjohtajan esitystä, eli asiantuntijalautakunnan esityksiin verrattuna niukkaakin niukempaa linjaa. Sdp:n esittämä pöytäkirjamerkintä, että kaupungin on turvattava tuettujen palveluasuntojen rakentaminen niin, että suunnittelu aloitetaan välittömästi ja samassa yhteydessä tutkitaan tehostetun palveluasumisen rakentamisen tarve samaan kiinteistöön, sai kaupunginhallituksen enemmistön tuen.
Kokoomus ja Keskusta jäivät tässä vähemmistöön. Heidän mielestään riittää, että aloitetaan kokonaissuunnitelman laatiminen suunnitelmakaudelle 2020-2023 ja käynnistetään kaavoitustyö mahdollista palveluasuntorakentamista varten. Eli käytännössä tämä tarkoittaa mahdollista toteutusta sitten joskus, vaikka vanhuksia on tietojen mukaan jo tälläkin hetkellä jonoksi asti.

Aiemmin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Lindström kirjoitti Naantalin tiedotuslehdessä 3/2019 olleensa Suomi24 tapahtumassa kuulemassa arkkipiispan sanomaa, jossa oli tuotu esiin nyky-yhteiskuntamme kolme haastetta: Kauna, kärsimättömyys ja kovuus. Näiden vastapainoksi sanomassa oli kannustettu korostamaan sovintoa, ilmavuutta ja haavoittuvuutta. Ne kun luovat luottamusta ja ilman luottamusta ei ole myöskään toimivaa demokratiaa.
Lisäksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja sanoi samassa kirjoituksessaan kutakuinkin näin:

“Naantalin kehittäminen entistä paremmaksi ei myöskään onnistu kaunalla, kärsimättömyydellä ja kovuudella vaan niiden sijaan tarvitaan mm. keskinäistä luottamusta. Luottamuksen rakentuminen vie aikaa ja kovuudella ihminen yrittää peittää haavoittuvuuttaan.”

Näistä kaupunginhallituksen puheenjohtajan kirjoituksista muistui mieleeni lapsuudessa kuulemani ison kirjan kertomus – Ääni on Jaakobin ääni, mutta kädet ovat Eesaun kädet.

Kimmo Aho, sd
Naantalin Työväenyhdistys, puheenjohtaja
Kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja.

5.11.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa