Maailma muuttuu: Ylös – allas – saa nähdä

Biden ja maailman johtjat.

Gideon Rachman ja FT-toimittajat arvioivat Joe Bideni valinnan vaikutuksia:

Yhdysvaltain presidentti vaikuttaa paljon globaalin politiikan sävyyn . Ovaalitoimiston isännän käyttämät teemat ja kieli leviää nopeasti ympäri maailmaa. Useimmat kansat haluavat ystävällisiä suhteissa maailman voimakkaimpaan maahan. Donald Trump on kerännyt akolyyttejä ja emulaattoreita (seremonia avustaja ja jäljittelijä) Amerikan ulkopuolelta. Herra Trumpin suosikkilausekkeet – kuten ”väärennetyt uutiset” – poimivat niin erilaiset johtajat kuin brasilialainen Jair Bolsonaro ja israelilainen Benjamin Netanyahu. Muotia on ollut myös ”liberaalien eliittien” tuomitseminen Intian pääministerin Narendra Modin kannattajien ja Ison-Britannian Brexiterien suissa..

Mutta vaikka oikeisto  populistit ryhtyvät sopeutumaan Joe Bidenin presidenttikuntaan, liberaalimpia johtajille presidentin vaihdos Amerikassa helpottaa. Saksalaisella Angela Merkelillä ja kanadalaisella Justin Trudeaulla on ollut hankaluuksia Trumpin kanssa.

Monet Euroopan johtajat olivat huolissaan siitä, että toinen Trumpin hallintokausi voi johtaa  Yhdysvaltojen vetäytymiseen Natosta ja yrityksiin  heikentää EU:ta. Brysselissä ja Berliinissä iloitaan herra Trump lähdöstä.

Aasian demokratioiden asenne voi olla yksinkertaisempi; Trump on osoittautunut epävakaaksi ja loukkaavaksi liittolaiseksi. Mutta Japanin, Australian ja Taiwanin hallitukset ovat arvostaneet hänen tiukempaa linjaansa Kiinaa kohtaan. He saattavat olla huolestuneita siitä, mitä Bidenin hallinnossa tapahtuu.

 

11.11.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa