Lakko alkoi – ollaanko periaateruudussa

Paperilakko alkoi 20200127

Metsäteollisuus on nyt Nokian mentyä taas kansakunnan vihreän kullan jalostajana kansantalouden tukijalka. Menneinä vuosina ei paperiliiton porukka päässyt ihan helpolla lakkoon.  Palkan osuus ei ole määräävä ja teknologian kehitys toi tuottavuuden, joka toi yrityksille  maksukykyä; sopu säilyi ja duunarien eliitti pärjäsi kadehdittavan hyvin jopa siinä määrin, että myös Sari Sairaanhoitaja tavoitteli paperi miehen ansiotasoa.

No sitten kuljettiin toiseen murrokseen, joka tuli markkinoilta ; monien paperilaatujen kysyntä romahti, koneita suljettiin ja tehtaita lopetettiin ja  monipaperimies jäi ilman työpaikka ja aikaansai poliittisen muutoksen: tuli hyvä alusta persujen nousuun ja  demarien ahdinkoon.

Metsäteollisuus on monessa suhteessa taas Suomen talouden keskiössä. Sillä on välitön yhteys ympäristöön ja suureen ilmasto kysymyksen  ratakisuun. Tärkeä sellun hintakehitys on huolestuttava ja tietenkin työtaisteluasetelmassa ehkä vaikuttamassa. UPM:n hallituksen puheenjohtaja Nalle Wahlroos asian selkosuomella sanoi. Lakon ajankohtaa hän piti työnantajalle siedettävänä, kun varastot purkautuvat ja kustannuksia säästetään. Vaikea tietää, mikä on totuus ja mikä on taktiikkaa. Neuvottelijat tapaavat tiistaiaamuna.
Vanhan viisauden mukaan lakko päättyy kolmantena päivänä tai jatkuu kolme viikkoa.
Kuten yllä kerroin, on paperiteollisuudella suuri merkitys Suomen kansantaloudelle ja näin tuotannon menetykset näkyvät tilastoissa ja heikentävät Suomen lukuja. Se ei Marinin hallituksen tietä tasoita. Näistä kaikista syistä näyttää työnantajilla olevan tiukkaa asennetta. Tuo uskon kappale on kirjattu Wahlroosin kirjaan:

Devalvaatio-option puuttuessa vientiteollisuuden pitäisi tuhoisten lakkojenkin uhalla, pystyä panemaan kovan kovaa vastaan sopimusneuvotteluissa. Se ei kuitenkaan ainakaan lyhyellä aikavälillä välttämättä ole taloudellisessa intressissä. On usein helpompaa antaa periksi ja sitten siirtää työpaikat muualle.

Tästä on siis kysymys ja tästä voi olla monia seurauksia mm:ssa se, että kemian sektorikaan ei saa sopimuksia ja siitä voi olla haitallisia seurauksia ei vain polttoainehuollolle vaan myös meille naantalilaisille. Kaikilla on vaikutusta.

27.1.2020

1 Vastaus artikkeliin

  1. Hei hoi!
    Lakko. Ai,ai, se kuumeen Nalleen loi.
    Neuvoja tulee mieheltä joka vaihtaa kotimaata yhtä usein kuin metsuri
    kääntää paidan nurinpäin kun kylille käy viheltäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa