Kuntavaalit ajallaan ja kaikki turvallisesti vaaliin

Kuntavaalien siirto ei saa kaantusta 20210220JPG

Kuntavaalien siirto ei ole temppuna  iso juttu sinänsä; säädetään vaan yksinkertaisella enemmistöllä eduskunnassa laki.

Eduskunnassa on aina  yksinkertainen enemmistö, irvaillaan, mutta nyt näyttää siltä, että yksinkertaisuus on ryhdikkyyttä.
Eduskuntapuolueet näyttävät jakavat käsityksen demokratian keskeisestä  luonteesta; vaalit pidetään ajallaan ja poikkeamiseen täytyy  perustellut syyt, jotka eivät saa olla taktisia. Tämä on tärkeää – erityisesti toimikauden pidentämiseen ei voi tarkoittaa vallan vaihtumisen estämistä tai siirtämistä.
Tämä on fiksua suomalaista yhteishenkeä. Sen verran saa olla kyyninen, että tähän lopputulokseen pääsyä varmaan helpottaa, että populistisimmat voimien taktinen intressi on vaalien pitäminen ajallaan. Kansalaisten enemmistö on HS:n mukaan ja kuten kuvakaappauksen grfikka osoittaa samaa mieltä.

Näin kaukaa katsottuna näyttää, että oikeusministeriön virkamiehet ovat torkahtaneet. Heidän olisi pitänyt olla hereille valmistelemassa esityksiä, joilla varmistetaan äänestämien koronaolosuhteissa. Sopimatonta oli, että he alkoivat tehdä ehdotuksia vaalien siirrosta, kun valmistelut olivat tekemättä.

Kunnat huolehtivat vaaleista. Kunnilla on resursseja kuten tiedämme enemmän kuin koskaan. Kunnille voidaan siis sälyttää tehtäviä huolehtia kasvavasta kotiäänestystarpeesta.

Nyt on näytön paikka kuntien hallintoelimillä. Tähän asti tulessa ovat olleet terveydenhuollon väki.  Yhteistoimintaa myös tarvitaan ja kun äänestysilmoitukset ovat vielä jakamatta, pitää niiden yhteyteen liittää selkeät ohjeet siitä, miten toimitaan ja sitten myös toimitaan niin, että kaikki voivat turvallisesti täyttää oikeutensa.

Nyt mitataan kuntien luottamushenkilöiden,  johdon ja henkilökunnan luovuus.

20.2.2021

2 vastausta artikkeliin

  1. Kuntavaalien siirtämistä pandemian takia ei tarvitsisi pohtia, jos nettiäänestys olisi mahdollinen. Meidät on opetettu tekemään veroilmoituksia sekä niihin muutoksia, hakemaan passia ja ajokorttia pankkitunnuksia hyväksi käyttäen. Miksi nettiäänestäminen olisi sen kummempaa?

  2. Pitää kysyä Yhdysvaltojen edelliseltä presidentti Trumpilta miksi esimerkiksi nettiäänestäminen ei ole mahdollista, sillä Trump on erikoistunut asiantuntijaksi vaalivillpiasioihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa