Porvariveljet todistavat toistensa puolesta – Laurin asiapuhe on heille hyttysen ininää!

Lauri Laien valtuustossa 20200608

Naantalin valtuusto lähti kesälaitumille – ei ylimääräisenä asia ollutkaan  MAL-sopimusta.
MAL käsitellään sitten ihan erikseen elokuussa. Siirtämistä voi pitää asiallisena luottamushenkilöiden asioihin perehtymisen kannalta, ja kun mitään pakottavaa syytä ei sittenkään ollut, niin hyvä, että voidaan kunnolla keskustella tärkeistä kehitysasioista.

Tilinpäätöksen ja tilintarkastus ynnä arviointikertomuksen käsittely oli kiitosta ja ylistystä.

Suomen kielen köyhyys vain rajoitti ilmaisujen superlatiivitulvaa . Hyvä me, Naantali ensin

Sd-ryhmän varapuheenjohtaja Lauri Laine piti asiapitoisen ja vakuuttavan puheenvuoron, jota Vilhelm Junnila,ps piikitteli – turhaan ja väärin perustein. Mutta se kuuluu suurimman työväenpuolueen – kuten Vilhelm puoluettaan nimitti – tyylittömään tyyliin.

Pientä vanhojen kaivelua harjoitti Mikko Rönnholm muistuttamalla, että Naantali maksaa yhtä maan korkeinta suhteellista korkoa lainoilleen. Ja samalla selvisi, ettei kaupunginjohtaja ei tiedä tai ei sano, kuinka paljon kaupungin kassassa on rahaa!

Lauri Laineen  SDP- ryhmäpuheenvuoro valtuustossa  8.6.2020.

En suuremmin luettele tilinpäätöstä, mutta kommentoin muutamia kohtia, joihin sosialidemokraatit ryhmäkokouksessaan kiinnittivät huomiota. Kokonaisuutena Naantalin talous on hyvällä mallilla, vaikka verotulojen osuus putosi n.3milj. arvioidusta, kuitenkin n.1,2 milj € enemmän kuin edellisenä vuonna. Osin valtion toimista mutta myös muista satunnaisista tuloista johtuen tulos oli n.4 milj. plussalla.
Pitäisikö taloutta tasapainoittaa, kun ylijäämiä on kertynyt jo noin puolet kaupungin omaisuuden kirjanpitoarvoista. Kuitenkaan kassassa ei ole rahaa.
Tulee mieleen vanha hokema. Vaikka on kuinka rikas talo, kun rahaa ei ole, niin ei ole.
Satunnaisia tuloja oli muun muassa Estellan tontin myynti vuonna 2017, mutta se kirjataan vasta nyt (800.000 €,) siis 2 vuotta myynnin jälkeen. Onko hyvää ja normaalia toimintaa. Sataman tuloja tuli yli arvion. 80.000 tuloja oikaistu, kun oli jäänyt yksi erä pois. Huolimatontako?
Ylityksiä valtuuston 3.2.2020. hyväksymien jälkeen oli vielä 1,3 milj. Sitäkin voi kysellä miksi. Onko sekin huolimattomuutta tai jotakin muuta.
Investoinnit olivat 10,4 milj. Arvio oli 11,7. Kokonaistulos on hyvä, muttOnkoa lähempi tarkastelu antaa lisäkysymyksiä. Peräämme parempaa suunnittelua
Miksi Jäähallin yhteystunneli maksoi alkuperäisestä suunnitelmasta (500.000) , kolmanneksen( 798.243) enemmän. Oliko suunnitelma huonosti tehty, vai tehtiinkö enemmän kuin oli alun perin suunniteltu.
Toisaalta esim, Rymättylän kirkonkylän vesi- ja viemäröinnin saneeraus. Se aloitettiin, mutta varatusta 100.000 käytettiin vain kolmannes 36,7 tuhatta. Tuliko saneeraus valmiiksi, vai tarvittiinko rahat muualle.
Amandiksen kustannuksia voi jotenkin ymmärtää mutta paljolta tuntuu silti ylitys, se on saman verran, kuin alkuperäinen arvio kustannuksista. Kokonaiskustannus oli yht.478.00. Kaipa parantuneet tilat tuovat kaupungille paremmat vuokratulot.
Henkilöstökertomus on selkeästi kirjoitettu ja luettavaa
Kaupungilla on töissä 980 vakinaista ja 284 sijaista ja määräaikaista. Vakinainen henkilöstö lisääntyi kymmenellä. Samaan aikaan määräaikaisten ja sijaisten kasvu oli noin kolmekymmentä. Pitäisikö vakinaisten määrää muuttaa, kun sijaisuuksia tekevä voi olla sijainen monta vuotta. Tulee mieleen, että vakinaisten lukumäärää joissakin tapauksissa pidetään tarkoituksella alhaalla. Ihmetystä aiheuttaa sivistystoimen vakinaisten lisäys (3) vaikka lasten määrä on vähentynyt huipusta jo kolmanneksen.
Sijaisten osuus tehdystä työstä on kolmannes. Siis joka kolmas tunti on sijaisten tekemä.
Panostaminen työsuojeluun kannattaa. Hyvää on sairaus- ja tapaturmapoissaolojen väheneminen. Henkilöstön työn palkitseminen. Henkilöstöohjelman uudistaminen toi uusia elementtejä myös palkisemisen käytäntöihin.
Tarkastuskertomus on laadittu melko hyvään sävyyn.
Huonoista ensimmäiseksi seurantaan tarkoitettujen mittareiden määritteleminen
Miltä tuntuu: mittari käyttäjätyytyväisyyskysely. Toteutus kevät 19. tulos osoitti selkeää kypsyystason paranemista. ymmärsittekö Mistä parannusta ja keneltä.
Valtuustoaloitteiden käsittely. Vuonna 2019 valtuustossa tehtiin 20 aloitetta. Niistä on vielä käsittelemättä kuusi; lisäksi vuodelta -18 oli kaksi ja vuodelta -17 kuusi ja vuodelta -15 yksi aloite käsittelemättä. Siinä on parantamisen varaa.
Ei niitä pidä jättää ajan hoidettavaksi, Pitää ilmoittaa vaikka että aloite käsitellään myöhemmin tai ei oteta käsiteltäväksi.
Kaavoituksessa käytettiin lisätyövoimaa ja saatiin strategisia kaavoja kuudesta valmiiksi 2 yksietenee aikataulussa, kolme siirtyi.
Missä määritellään strategiaisesti tärkeät kaavat. Määritelläänkö ne henkilökunnan mukaan. ja menettääkö kaavan tärkeytensä, kun se myöhästyy. Kaavojen järjestystä tulee arvioida myös vakinaisen henkilöstön mukaan. Suunnitelmallisuutta.
Hyvä, että eri hallinnonhaarat ovat heränneet liikenneyhteyksien parantamisen edunvalvontaan. On kiirehdittävä E18 tien parantamisen edunvalvontaa. Eikö nyt pitäisi Naantali-Raision väliä aloittaa Naantalista, tässä päässä on parempi valmius, pienemmät kustannukset ja mikä tärkeintä Raision kohtaa rakennettaessa on helpompi ohjailla liikennevirtoja kun kaikki ei pakkaannu samalle uralle tunnelin rakentamisen aikana. Eikö kannattaisi yrittää kunnolla. Satama ja telakka ovat varmasti mukana.
Jäin tarkastuslautakunnan kanssa odottamaan kuntien vertailua: Mitä maksaa nelihenkisen perheelle
Mitä maksaa talonrakentajalle tontti+ vesi-,sähkö ja tiekustannukset.
Mitä maksaa verot, lastenhoito, ja muut asumiskustannukset
Vertailu muihin muuttovoittoisiin lähikuntiin.
esim.
Vanhuspalvelut: Lieto 42 hoitajaa 1530 yli 75v tekee 31,2 asiakasta/h
Naantali 39 hoitajaa 1872 yli 75v tekee 39,8 asiakasta/hoitaja
Näistä asiakirjoista löytyy paljon hyvää. Nämä sosialidemokraattien huomiot Sinuhen sanoin ovat vain hyttysen ininää kokonaisuudesta.
Näistä huomioista huolimatta sosialidemokraatit puoltavat tarkastuslautakunnan ehdotusta tilinpäätöksen hyväksymisestä ja tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä tili- ja vastuuvelvollisille.

8.6.2020

1 Vastaus artikkeliin

  1. Naantalin kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan tarkastuslautakunnan tilintarkastusmuistiota. Yleensä ryhmäpuheenvuorot käytetään suuruus järjestyksessä.
    Lauri Laineen käyttämä puheenvuoro oli hyvin jäsennelty ja selkeä. Tässä voi päätellä että pitkäkokemus tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana on asiaoista perillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa