Jorma Salmikiven muistolle

Salmikivi Puottulan kuvissa 20190729jpg

Jorma Salmikivan oheisessa kuolinilmoituksessa on syväsisältöinen muistovärssy. Siinä kerrotaan myös, että Jorma syntyi Luonnonmaalla 1.10.1924. kymmenen vuotta ennen Ukko Pekan siltaa.
Hakalan torpan poika kasvoi Luonnonmaan kylän vanhimmaksi. 13.7.2019 Jorma nukkui aamu puuron jälkeen ikuiseen uneen Aurinkosäätiön palvelutalossa,.

Jorkan Juuret ovat – maassa ja työssä – Kotiseudussa ja isänmaassa

Renkipojan velvollisuudeksi tuli nuorukaisena puolustaa isänmaata siellä jossakin. Sodan päättymisen jälkeen hänen tehtäväkseen tuli taistella täällä kotona demokratian säilyttämisen ja kehittämisen puolesta.

1940-luvun Naantalin suurimpaan tehtaaseen Myllykoneeseen mentyään Jorkka valittiin heti pääluottamusmieheksi. Vuonna 1956 Suomen viimeisimmän yleislakon aikana Jorma Salmikivi oli lakkotoimikunnan puheenjohtajana paljon vartijana.

Pääluottamusmies mieleltään Jorma Salmikivi oli niin monessa muussakin: kaupunginvaltuustossa ja sen puheenjohtajistossa, kaupunginjohtajan varamiehenä, sosiaalilautakunnan puheenjohtajana, terveyskeskuksen rakentajana ja tietenkin Naantalin Työväenyhdistyksen puheenjohtajana.
Raino Puottulan kuva-arkistosta on tehty kuvakollaasi, joka kertoo Jorkan laaja-alaisesta toiminnasta.

 

Hänen kohtuuttoman vaikean tehtävänä oli luotsata valtuuston puheenjohtaja Mauno Kesäläisen kanssa Naantali ulos kriisistä. Siinä joutui ystävällinen ja hyväluontoinen Jorkka unohtamaan henkilökohtaiset tunteet kun kaupunginjohtaja erottamisesta piti ilmoittaa. Allekirjoituskuva on muisto tältä ajalta.

Naantalin Työväenyhdistys tuntee erityisen suurta kiitollisuutta yhdistyksemme kaikkien aikojen pitkäaikaisimman jäsen 72 vuoden mittaisesta toiminnasta.

 

Se alkoi torvisoittokunnassa, jatkui jäsenkirjurina päättyi puheenjohtajuuteen; hän johti yhdistystä silloin kuin se vaikeinta oli: Puolueriidat, Työväentalon vaikeudet ja Naantalin yhdistyminen sekä sosiaalilautakunnan luottamushenkilöpuheenjohtajan päivittäiset huolet sekä oman talon tekeminen kuluttivat, mutta eivät lannistaneet. Hänestä kasvoi yhdistyksen ja koko yhteiskunnan tukipilari.

Jorkka osaa muokata puuta ja rautaa, mutta myös ihmisten käsittelyssä, johtamisessa, hän on osoittanut taitoa. Rainasta tuli merkittävä tekijä ja vaikeassa asemassa olevien ihmisten käytännön auttaja.
Sosiaalineuvos on oikeaan osunut, vaikka vähäinen, julkinen huomionosoitus Jorkalle.
SDP:n kunniajäsenyys on merkittävä arvostus aatteellisesta asenteesta ja käytännöllisestä arkipäiväisestä talkootyöstä.
Aikaisemmin edesmenneen Hilkan ja Jorman koti oli harmonian tyyssija. Ystävällinen huomaavaisuus laajan perhepiirin lisäksi tavoitti laajat ystäväjoukot. Kaipaustamme sävyttävät iloiset muistot.
Aivan erityisen kunnioitettavaa on ollut Jorkan toiminta vähäväkisimpien auttamiseksi. Työväenmarssia laulaessa : ”Työ kättemme ja hengenkin on ylevät työtä” nousee mieleen ihailemamme toveri: Salmikiven Jorma.

 

Teksti:Mikko Rönnholm
Kuvakollaasin kuvat Puottula / Leino

29.7.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa