Jääräpäinen hallitus kuuntelee vain työnantajia

valikysymys-somekuva 20240216

SDP jätti tänään välikysymyksen hallituksen aiheuttamasta työmarkkinakaaoksesta yhdessä vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa. Välikysymyksen jättäminen oli ainoa vaihtoehto, koska kieltäytymällä tasapuolisista neuvotteluista hallitus on ajanut suomalaiset työmarkkinat kaaokseen ja syvään vastakkainasettelun kierteeseen, toteaa SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Kaikki tähänastiset hallitukset ovat olleet valmiita neuvottelemaan myös työntekijöiden kanssa työlainsäädännön ja sosiaaliturvan muutoksista. Tämä hallitus toimii kuin Tuntemattoman sotilaan Lammio: komentaen, äkseeraten ja ärjyten. Lammion sijasta nyt tarvittaisiin vänrikki Koskelaa: yhdessä tekemisen osaajaa, asiallisten hommien hoitajaa. Hallituksen on aika vastata koko eduskunnalle, onko se valmis ottamaan aiheuttamansa työmarkkinakaaoksen vakavasti ja ryhtymään aitoihin neuvotteluihin.

Lindtman on huolissaan siitä, että Orpon-Purran oikeistohallitus haluaa Etelärannan tuella rikkoa tammikuun kihlauksesta 1940 jatkuneen sopimisen perinteen, jonka varaan suomalaiset työmarkkinat ovat rakentuneet.

– Hallitus on kieltäytynyt kaikista työmarkkinakriisin ratkaisuesityksistä. Sovinnon ja neuvotteluiden puolesta on vedonnut jo usea taho. Hallituksen vastaus kaikkiin esityksiin ja ratkaisuehdotuksiin on kuitenkin ei, ei ja ei, minkä seurauksena koko suomalainen yhteiskunta kärsii.

– Tähän pisteeseen on päädytty, koska hallitus edistää jääräpäisesti vain työnantajien toiveita eikä suostu tinkimään senttiäkään työnantajien sanelemista ehdoista. Kaikkien muiden suuntaan hallitukselta puuttuu korvat, tiivistää Lindtman.

Kovakorvaisella toiminnallaan hallitus myös vaikeuttaa seuraavan työehtosopimuskierroksen asiallista ja sujuvaa toteuttamista tilanteessa, jossa työmarkkinat pitäisi saada tukemaan kasvua ja työllisyyttä, toteaa Lindtman. Entistä erikoisemman tilanteesta tekee se, että useimmilla hallituksen heikennyksillä ei ole edes työllisyyttä parantavia vaikutuksia.

– On erittäin huolestuttavaa, että hallitus on valmis ajamaan suomalaiset työmarkkinat kaaokseen viedäkseen väkisin läpi sairaussakon, perusteettomat pätkätyöt ja irtisanomissuojan heikentämisen. Tämän päälle vielä sidotaan valtakunnansovittelijan kädet ja ajetaan naisvaltaiset pienpalkkaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan.

Lindtmanin mukaan on hyvä, että välikysymyksen myötä kaikki kansanedustajat saavat tilaisuuden ottaa kantaa hallituksen vastakkainasettelua lisäävään työmarkkinapolitiikkaan. Hallitukselta odotetaan ratkaisuja itse aiheuttamaansa kaaokseen.

– Olemme myös esittäneet välikysymyksen yhteydessä hallitukselle useita kysymyksiä, joihin ei ole vielä saatu vastausta. Erityisen tärkeää on saada vastaus siihen, miten hallitus aikoo kaiken tämän jälkeen palauttaa Suomeen aidon pohjoismaisen, työmarkkinajärjestöjen luottamukseen ja yhteistyöhön nojaavan sopimisen kulttuurin. Hallitus on tämän työmarkkinakriisin luonut ja hallituksen on se myös ratkaistava.

16.2.2024

3 vastausta artikkeliin

  1. Teollisuuden työnantajatkin kritisoivat hallitusta. Talouselämä-lehti julkaisi ennen vuodenvaihdetta näyttävin dokumentoinnein, kuinka pk-yritykset kritisoivat ulkomaalaisten kolmen kuukauden työllistymisvaatimusta. Tämä siksi, että työnantajat haluavat palvelukseensa suoritustasolta asti motivoituneita työntekijöitä, jotka sitoutuvat pitkäjänteiseen työsuhteeseen, eli uskaltavat tuoda koko perheensä Suomeen ilman pelkoa, että puoliso ja lapset karkotetaan maasta, jos puoliso ei ole työllistynyt kolmessa kuukaudessa. Työnantajat eivät halua työntekijöitä, jotka tulevat tänne vain lähettämään rahaa kotiin ja poistuvat maasta heti, kun koko perhe voi asettua ystävällisempään maahan ja yhteiskuntaan. Samoin työnantajat kritisoivat ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuutta, johon heidän tilastoinnillaan ei ole vähäisintäkään perustetta. Ongelma ei ole hallitus, vaan sen heikko pääministeri. Hallitusta johtaa köyhille sosiaalisessa mediassa irvaileva valtiovarainministeri. Loistava taktiikka persuilta. Purran köyhiin kohdistuva irvailu vahvistaa persuja. Yhteiskunnallisen omantunnon kansalaiset kääntävät irvailun jälkeen selkänsä Kokoomukselle. Äänestämättömyyden ongelma kasvaa. Yhteiskunta etenee nihilismiin. Ay-liikkeen vauraat keskiluokkajärjestöt, joilla ei ole hallitusta enempää tekemistä oikeasti köyhien kanssa, ajavat omalla tahollaan yhteiskuntaa täydelliseen kriisiin.

  2. Korjaan kannanottoani. Juuri uutisoitiin, että SAK aikoo esittää perjantain 8.3. neuvotteluissa hallituksen kanssa lievennyksiä hallituksen vaatimaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan portaistamiseen lapsiperheisille, pienituloisille ja ikääntyville työttömille. Hyvä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa