Huomio Naantali: Ei tehdä sitä mitä ei osata eikä ymmärretä

Kuntien talous Averio Koskine Laesterä 2019

Averio – Koskinen – Laesterä ovat melkoinen porukka kertomaan kuntataloudesta ja rahoituksesta Tässä alla satunnaisia lainauksia herrojen kirjasta Kuntien talous ja rahoitus. (Löytyy www.kaks.fi)

Edellä mainituista syistä kunnissa kannattaa seurata rahoitusmarkkinoiden kehitystä tarkasti osana muuta talouskehitystä ja talouden ennusteita, ja tässä saa käyttää myös omaa järkeä. Tärkeää rahoitusmarkkinoilla toimittaessa on myös hyväksyä se, että tärkeämpää kuin se, mitä osaa, on se, ettei koskaan tee mitään, mitä ei osaa eikä ymmärrä.

Erään kunnan johtava taloushallinnon viranhaltija totesi, että raportteja kyllä tehdään, mutta poliittinen keskustelu ei ole kiinnostunut niistä. Päättäjät eivät ole kiinnostuneita taloudesta vaan palveluista, ja usein talousihmisten viesti on kuin huuto tuuleen.

Korkorakenteellisia lainoja pohtivan kunnan rahoitusjohtajan kannattaa muistaa ja samaistua ohjeeseen, jonka kirjoittaja sai aikanaan omalta pankkivalvojaltaan: ”Pankkiirin tulee tietää, mitä pankkiiri tekee.” Kun ei tiedä tulevaisuutta, ei kannata lisätä kunnan riskejä tämänkaltaisilla tuotteilla.

Sijoitustoiminnan periaatteissa voidaan myös määritellä, mihin kunnan varoja ei saa sijoittaa. Lähtökohtaisesti mitään spekulatiivista sijoitustoimintaa ei voida katsoa kunnan toimintaan kuuluvaksi. Vaarallisia ja spekulatiiviseksi luokiteltavia sijoitusvälineitä ovat muun muassa johdannaiset silloin, kun niitä käytetään sijoitustuottojen hankkimiseen.

Lukekaa blogipalstan kirjoitus inflaatiosta!

23.5.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa