Herätys Naantali

KUNTALAISTEN MENOT IKÄRYHMITTÄIN PERLACON 20200115 JPG

Maakuntaliitto on tehnyt hyvän työn tilaamalla Suomen tämän hetken eniten kannallishallinnosta osaavalta konsultilta tri Eero Laesterän & Co. Perlagonilta maakunnallisen muutostarveraportin.

Raportti sisältää erittäin paljon numerotietoa ja se antaa lukijalle mahdollisuuden ihmetellä ja kummastella. Näistä ilmiöistä on paljon puhuttu, mutta käytännössä ei varmaankaan ole ollenkaan riittävästi informaatiolle annettu arvoa.
Kriittinen tarkastelija voi löytää virheitä ja johtopäätöksistäkin voidaan olla erimieltä. Mutta perusasiaa se ei muuta. Tämä on erittäin hyvä materiaali kunnallisille päättäjille. Tämän perusteella voi arvioida paljon paremmalta pohjalta oman kunnan tulevaisuuden näkymiä ja erityisesti toimenpiteiden tarpeita.
Lainaan selvityksestä yhden Naantalia koskevan numerosarjan

”NAAANTALIN SOPUTTAMISTARVE HUOMIOON OTTAVA KUSTANNUSMUUTOS VUOTEEN 2030 MENNESSÄ (t€)
Yleishallinto +228
Varahaiskasvatus -1 169
Perusopetus -4 207
Vapaa-aika +61
Perusterveydenhoito +2 005
Erikoissairaanhoito +2 997
Ikääntyvien palvelut +8 483
Muu sosiaalitoimi + 477
Yhteensä +8 875″

Naantalin valmistuneessa kouluverkkoselvityksessä ei ole laskelmia kustannuksista eikä mitään viitteitä säästöistä. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen 5,37 miljoonan säästöt on kova pala varsinkin kun ottaa huomioon alalle tehtävien investointien vaatimat lisääntyvät poistotarpeet.

”Naantalin talousarviossa kerrotaan
Investointiohjelman 2020 – 2023 mukaan bruttoinvestoinnit ovat 58,7 miljoonaa euroa ja nettoinvestoinnit 57,5 miljoonaa euroa. Ohjelmaan sisältyy useita merkittäviä kehitysinvestointeja.”

Mutta niistä puuttuvat sosiaalipuolen investoinnit, joiden määrä on huomattava, pelkästään tehostetun palvelun paikkoja tarvitaan 50 jo vuoteen 2025 mennssä ja se merkinnee noin 10 M€ kustannusta ja toine saman suuruine tarve on 2026-2030
Kun ´näitä lukuja vertaa alla oleviin

”Toinen ulkopuolisen arvioitsijan mielenkiintoine lukusarja liittyy pääoman lisäykseen ja poistoihin (t€) vuonna 2030
Poistot (5,1%) 7 768 lisäys +343
Käyttöpääoma 151 350 lisäys +6 677″

Kun Naantalin poistot seuraavan neljän vuoden aikana on n. 30 M€ haivitaan, että jo nyt päätetty investointi ohjelma nostaa pääoman määrän 30 M€, joka tarkoittaa poistojen kasvamista 1,5 M€ .
Perlagonin arviot ovat kymmenen vuoden päästä näistä luvuista vain viidesosa.

Tässä on yhtälö, jonka luvut eivät täsmää. Ajattelemisen aihetta tulevalle talousjohtajalle muista satraapeista puhumattakaan.

Ohessa on Perlagonin raportin monista puhuttelevista kuvista yksi. Menkää Varsinais-Suomen Maakuntaliiton sivuille ja kaivakaa raportti sieltä esille; päivän se pilaa, mutta ehkä se opettaa ellei muuta niin olemaan vähän kriittisempi kaikkeen kaupungin virkamiesten syöttämiin esityksiin.

16.1.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa