Ei unohdeta eläkkeensaajia

Saaristo naantalin Eläkkeensaajat 20191016JPG

Saaristo Naantalin eläkeläiset ovat huolestuneita Naantalin vanhustenhuollon puutteista. Ikäihmisten erityisesti yli 75-vuotiaiden määrä on kasvamassa nopeasti 130 henkeä vuodessa. Vanhusten hoiva Naantalissa näyttää alittavan suositukset jo ensi vuonna ympärivuorokautisessa hoivassa. Tämä ei ole kohtuullista eikä oikeudenmukaista.

Naantalin verotulojen kasvussa ovat eläketulot kasvaneet yli kymmenen vuotta nopeammin kuin työtulot ja ovat kaikista tuloista melkein 42 prosenttia. Naantalin hyvästä taloudellisesta tuloksesta voidaan ulkoisten tekijöiden lisäksi kiittää eläkkeensaajia.

Kun Naantalin suunnitelmissa on kunnianhimoisia tavoitteita laskevan lapsiluvun olosuhteissa investoida koulu- ja vapaa-ajan tiloihin seuraavien vuosien aikana jopa 30 miljoonaa, tuntuu vääryydeltä, ettei investointien joukossa ole esityksiä uusien vanhusten palveluasuntojen rakentamisesta.

Tästä asiasta huolestuneena esitämme, että Naantali heti ensi vuonna aloittaa uuden palveluasunto/ tehostettujen palveluasuntojen yksikön suunnittelun ja varautuu sen toteuttamiseen mahdollisimman pikaisesti.

Aurinkosäätiön edellisen vaiheen suuruisen kokonaisuuden nettokustannukset olivat runsaat kuusi miljoonaa ja tehostetun palvelun asuntojen edellyttämät vuotuiset hoitokustannukset olisivat puolen miljoonan euron luokkaa.

Rahaa siis on investointeihin ja kun Naantalissa on kykyä ottaa vierasta pääomaa, niin resurssipula ei selitä tämän tärkeän sektorin laiminlyömistä.
Kaiken lisäksi tämä on taloudellisen tehokkuuden kannalta myös perusteltua, sillä samassa yksikössä hoitaminen tulee edullisemmaksi kuin kotihoito, siinä vaiheessa, kun kotikäyntejä on enemmän kuin kaksi vuorokaudessa.

Kysymys on myös taloudellista tehokkuutta tärkeämmästä asiasta: Vanhempien ikäluokkien tarpeen mukaisesta hoidosta ja kunnioittavasta kohtelusta.
Naantalin palveluja on pidetty hyvinä ja toivommekin niiden säilyvän ja kehittyvän. Siksi on otettava ikärakenteen vääjäämätön kehitys huomioon muistaen, että sote-asioiden hoito tulee vielä kauan näiden palvelujen osalta olemaan kunnan vastuulla.

Saaristo-Naantalin Eläkkeensaajat

Lauri Laine puheenjohtaja  Eliisa Ansamaa sihteeri

18.10.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa