Antti Rinne osaa asiat !

hallituksenmuodostaja AR 20190603

Seurasin tämän päivän uutisointia ahkerasti aamusta iltaan. Seuraajat olivat yllättyneitä ja niinpä oli pakko todeta:
Kaikki oli mennyt  aikataulussa ja Antti Rinne on  hyvä neuvottelujohtaja.

Opposition kritiikki oli sitä samaa, mistä ohjelmasta vuodetuissa medioissa oli puhuttu ja joissa yksityiskohtia käänneltiin ja väänneltiin. Turhaa löpinää, happamia olivat pihlajanmarjat.

Totta kai vaikeudet ovat edessä ja on ilman muuta selvää, että pari prosenttilukua – työttömyys ja velkaprosentit – tulevat olemaan Antti Rinteen hallituksen  murheenkryynejä.
Työttömyyden alhainen aste on ok, mutta velkasuhteeseen hirttäytyminen on virhe.  Ei pidä tehdä sellaista hallitusohjelmaa, joka tekee järkevän politiikan mahdottomaksi.
Pirun siis VVM:n virittämään yksityiskohtaan nyt langettiin.

Hallitusohjelmassa on hohtoa ja Antton sen punaista lankaa luonnehtii kohtalaisesti Demokraatissa:

Antton Rönnholm katsoo tulevan hallituksen ohjelman pohjautuvan ”vahvasti mukaanottavaan luottamuksen henkeen”.
– Tietysti nyt talousraami on kovin erilainen, voidaan satsata myös palveluihin ihan eri tavalla. Se on keskeinen ero.
Rönnholm näkee jokaisen puolueen saaneen tavoitteitaan hallitusohjelmaan läpi
– Jos puhutaan sosiaali- ja terveyspuolen etuuksista, eläkkeistä tai koulutuksen ja osaamisen tavoitteista, tämä täyttää hyvin SDP:n asettamat kynnyskysymykset.
Rinteen hallitus pyrkii tekemään vastasyklistä talouspolitiikkaa. Toisin sanoen taantumassa ollaan valmiita elvyttämään.
Suomessa politiikka on tavannut olla myötäsyklistä eli laskusuhdanteessa on tavattu kiristää vyötä.
– Aika monissa maissa on ollut kummallinen ajatus siitä, että kaikki liinat kiinni ja entistä syvemmälle rotkoon. Se oli meille tärkeää, että sellaista ajattelua ei tässä ruokita. Tehdään tosi isoja satsauksia, jos verrataan aiempiin hallitusohjelmiin.
Rönnholmin mielestä hallitusohjelma on rakennettu taloudellisesti vastuullisesti.
– Siellä on varausta myös siihen, että jos joitakin isoja muutoksia tapahtuu, täytyy tiettyjä asioita sitten harkita uudelleen. Tämä on minun mielestäni hyvin tasapainoinen linja.
Sitä kuinka vasemmistolaista hallitusohjelman talouspolitiikka on Rönnholm ei lähde pyörittelemään.
– Minusta se on pragmaattista ja järkevää. Tämä paradigmahan on ollut hyvin oikeistolainen, että pelkästään leikkaaminen on järkevää talouspolitiikkaa. Jos nyt ajattelee, että yritystaloutta pyrkisi hoitamaan vaan sillä tavalla, että vuosi toisensa jälkeen jättäisi investoimatta ja leikkaisi jostakin, niin ei sitä firmaa kauan olisi olemassa, Rönnholm sanoo.
Hän toteaa, että isot satsaukset palveluihin, ihmisten mukaanottamiseen ja osaamiseen tehdään nyt vähän kuin aikanaan peruskoulu-uudistuksen hengessä.
– Uskotaan siihen, että jokainen pystyy ja jokaisesta suomalaisesta on, oli sitten vielä koulunpenkillä tai jo työelämässä. Se on ainakin sellaista vasemmistolaisuutta, jota itse edustan. Eriarvoisuuden vähentämisen tavoite keskeisenä siellä taustalla on se iso punainen lanka minun mielestäni, Rönnholm kuvaa.
Hallitusohjelmassa on myös mainittu lukuisia asioita, jotka etenevät selvitykseen. Rönnholm muistuttaa tähän, että monia asioita on jo selvitettykin.
– Täytyy koota yhteisiin kansiin ja miettiä kohtuullisen nopeasti, mitä tehdään. On järjetöntä myös puristaa kolmeen viikkoon esimerkiksi tiettyjä hallintoon liittyviä kysymyksiä. Poliittisen päätöksentekijän ei ehkä ole järkevää viimeisenä iltatuntina pyrkiä runnomaan jotakin valtavan yksityiskohtaista rakennetta läpi, kun maassa on hirveän paljon asiantuntijoita, jotka voivat käsitellä sitä vähän löyhemmällä aikaraamilla. Sen takia on minun mielestäni ihan hyväkin, että on selvityksiä.
Rönnholm pitää myös tärkeänä, että jatkossa kehitetään kansallinen laskentapalvelu, jolla pystytään laskemaan vaikkapa eri uudistusten ja poliittisten toimien tulonjakovaikutuksia.
– Hollannissa esimerkiksi vaalien yhteydessä aina lasketetaan kunkin puolueen vaaliohjelman vaikutukset. Minun mielestäni se olisi hyvää palvelua.

4.6.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa