Kuntavaalit siirtyvät: SDP:lle tärkeintä huolehtia vaalien terveysturvallisuudesta ja ihmisten mahdollisuudesta käyttää äänioikeuttaan

large-AnttonTiiliholvissa20170611
 

Vaalien siirtäminen on ratkaisu, jota ei koskaan tehdä kevyesti. SDP:n kanta on ollut koko ajan se, että vaalit tulisi järjestää suunnitelmien mukaan huhtikuussa, mikäli vaalit on mahdollista toteuttaa terveysturvallisesti.

Koronatilanne on kuitenkin viime viikkoina muuttunut nopeasti erittäin huolestuttavaan suuntaan. Sekä tartuntojen määrä että leviämistä kuvaava R-luku ovat saaneet asiantuntijat arvioimaan vaalien järjestämisen turvallisuutta uudelleen. Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet tapausmäärien suhteen ennätyksellisiä koko Suomen epidemian ajalta.

Arviot taudin leviämisestä riippuvat tietenkin rajoitustoimien määrästä ja tehokkuudesta. Asiantuntija-arvioiden mukaan on kuitenkin täysin mahdollista, että ainakin osassa maata ollaan ennen huhtikuun vaalipäivää tilanteessa, jossa erilaisia rajoitustoimia on otettava käyttöön nyt esitettyä enemmän ja pidemmäksi aikaa. Tämä vaikuttaisi väistämättä vaaleihin ja niiden yhdenvertaiseen järjestämiseen.

Vaalien järjestämisessä on aina otettava huomioon niiden aito yhdenvertaisuus. Oikeusvaltioon kuuluu se, että jokaisella on aito mahdollisuus osallistua vaaleihin ja käyttää ääntään. Tartuntojen nopeasti kasvanut määrä ja karanteeniin asetettujen määrän kasvu aiheuttaa huolta siitä, että liian moni kansalainen ei voisi tosiasiallisesti äänioikeuttaan huhtikuussa käyttää.

THL ja oikeusministeriö ovat yhteistyössä laatineet toimintaohjeet kuntavaalien järjestämisestä mahdollisimman terveysturvallisesti. Niiden noudattaminen lisää huomattavasti terveysturvallisuutta, mutta eivät voi täysin taata kaikkien riskien poistamista. Toteutuvaan tartunnan riskiin vaikuttaa voimakkaasti vaalihetken ilmaantuvuus. Jos se on matala, on riskien toteutumisen mahdollisuus pieni. Jos ilmaantuvuus kasvaa, myös riski kasvaa.

International IDEA -järjestön selvityksen mukaan viime vuonna (21.2.–27.12.) yhteensä 75 maata lykkäsi kansallisia tai paikallisia vaaleja koronapandemiaan vedoten. Samalla noin 105 maata on järjestänyt vaaleja korona epidemian aikana. Euroopassa kolmannes (25) järjestettävistä vaaleista on lykätty.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit kävivät läpi vaalien järjestämistä laajasti asiantuntijoiden kanssa ja yhtä puoluetta lukuunottamatta päätyivät lopputulokseen, jossa vaalien siirtäminen huhtikuulta kesäkuulle on terveysturvallisuuden ja kansalaisten tasa-arvon näkökulmasta vastuullisin ratkaisu. Kuntavaalit pidetään 13.6. Puoluesihteerien näkemys ei ollut yksimielinen, sillä perussuomalaisten eivät jakaneet samaa näkemystä asiasta.

Vaalien siirron yksityiskohtia hiotaan vielä, mutta ainakin ennakkoäänestysaikaa pidennetään, jotta turvalliset äänestysmahdollisuudet paranevat ja kaikki pääsevät äänestämään.

Kaikki puolueet lähtivät siitä, että vaalit järjestetään huhtikuussa ajallaan. On kuitenkin selvää, SDP ei voinut eikä halunnut ohittaa asiantuntijoiden näkemyksiä vaalien järjestämisen terveysturvallisuudesta.

Meille on tärkeintä huolehtia vaalien turvallisuudesta ja ihmisten mahdollisuudesta käyttää äänioikeuttaan. Tiedämme, että muutos aiheuttaa harmia ja taloudellisia menetyksiä yksittäisille ehdokkaille ja puolueosastoille. Pyrimme auttamaan kaikin tavoin muuttuneessa tilanteessa. Meillä on puolueena kaikki edellytykset tehdä hyvä kampanja ja vaalitulos myös muuttuneessa tilanteessa. Tehdään se yhdessä!

Antton Rönnholm

SDP:n puoluesihteeri

 

6.3.2021

5 vastausta artikkeliin

 1. Kuntavaalien siirtäminen ilman kaikkien puolueiden yksituumaisuutta on paha asia. Sitä eivät mitkään nyt julkisuudessa olleet syyt ja selitykset muuksi muuta.

 2. Lasse on oikeassa siirtäminen on paha asia, mutta terveysongelmien aiheuttamien tai vaaliosallistumisen väheneminen olisi vielä pahempi. Mutta huomaatko Lasse, että tässä on yksi hyväkin puoli yhdeltä kannalta. Arvaa mikä?

 3. Vaalivirkailijoita ja vaalitoimikuntien jäseniä on helpompi löytää?

 4. Fiksu havainto sinulta. Mutta sitten tämä on toinen: Oikeusministeriön vaalivalmisteluun saadaan ryhtiä!

 5. Kolme vuotta ja kymmenen kuukautta kesti ’vaalirauha’,ja tuolla tarkoitan sitä aikaa kun emme joutuneet lukemaan erään, nimeltä mainitsemattoman, paikallisen kansanedustajan elämänohjeita
  paikallislehtien sivuilta.
  Oi-voi. Nytkö se kravattiohjailu, sitten jatkuu vielä kaksi kuukautta lisää?
  Todella huono idea siirtää vaaleja, nyt meitä herkkiä ihmisiä uhkaavat ne todelliset mielenterveysheittelyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa