Naantalin monet juuret

  • Me sosialidemokraatit olemme muistaneet kirjallisuuden alalta  kertoa, että ensimmäisen sosialidemokraattisista aatetta käsitelleen suomalaisen kirjoittaman kirjan tekijä oli Naantalissa syntynyt Niklas  Herlin.
  • Jöns Budde on saanut muistomerkinkin kirkonmäelle. Naantalissa luostarissa ollutta munkkiveljeä pidetään ensimmäinen suomalaisena niin kutsuttuna kirjailija.
  • Nyt selvisi, että sitten ensimmäisen suomalaisen romaanin kirjoittaja syntyperältään naantalilainen.

Kynän viemää sarjan 4. osassa Heli Peltoniemi kirjoittaa kolmesta vähemmän tunnetusta suomalaisesta naiskirjailijasta Hanna ja kaksi Fredrikkaa

Ensimmäinen suomalainen romaani, naantalilaissyntyisen Fredrika Carstensin (1808–1888) kirjoittama Murgrönan (1840, suom. Muratti 2007), koki nimittäin kohtuuttoman haaksirikon.
Carstens julkaisi teoksen 32-vuotiaana asuessaan perheineen Koskenkylän ruukintilalla Pernajassa, kirjoittaa Heli Peltoniemi.

Naantalissa kaikki nykyisin osaavat lukea ja uskaltavat lukea Turun Sanomia, kun kokoomuslainen Uusi Aura lehti ei enää ilmesty. Nimittäin aikoinaan muistitieto kertoo, että Edistyspuolueen Turun Sanomien lukijat olivat epäilyttäviä – melkein sosialisteja. Siitä syystä ei olis tarvetta lehdessä ollutt juttu referoida näillä sivuille.

On kuitenkin kaksi syytä pistää pikku juttu:
– Juttu tulee taltioitus näille sivuille ja
– toiseksi kirjoitan ja selitykseksi lainaan Jörn Donneria, joka vastasi kysymykseen: ”En tiedä. kun en ole siitä vielä kirjoittanut.”

Samasta syystä referoin blogi-palstalle poliittisia ja taloudellisia uutisia. Kirjoitettuna jäävät paremmin mieleen: Alla muutamia blogisivun otsikoita:

  • Taloudessa voi käydä hyvinkin;
  • Siniverisyyden kaipuuta;
  • Arvovaltaa pitäisi säästää tosi tarpeeseen;
  • Rohkea Rehn ilahduttaa;
  • Merkittävä ja tärkeä muttei niin näkyvä; 
  • Kurja päivä oikeistolle: Trump lähtee ja Marinin Suomi menestyy;
  • Nuorten mielenterveys koetuksella

Ps. Tieto on kunhan osaisi hakea. Nimittäin:

Hänen lapsistaan kaksi, insinööri Constantin Carstens ja tämän nuorempi sisar Hilda Aurora Wilhelmina Carstens on haudattu Naantaliin.  ( Kirkkomaa-kirjan sivut 111-113). Kirjahyllyssämme on ”Muratti”, Hildan yhteydessä on  lyhyt maininta myös kirjasta. Leena Mattila

24.1.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa