Huonon hallinnon seurauksena kaupunki menettää tuloja ja saa mainetahran

TEATTERITALON HÄVITYS ON KAKAISTOKRATIAN KUKKANEN 20210114

Hallintodraaman viimeinen  näytös  – toistaiseksi päättyi  äänin 8-3 ja tontti annettiin ilman kilpailua alennetulla hinnalla TA-konsernille. Näin se pöytäkirjan mukaan tapahtui:

Keskustelun aikana Hannu Aalto esitti Sirpa Hagsbergin kannattamana kaupunginjohtajan ehdotuksen hylkäämistä, koska se on 29.6.2020 päivätyn esisopimuksen vastainen (kauppakirja kohta 13).

 Lisäksi Aalto esitti, että hänen esittämänsä perustelut merkitään pöytäkirjaan:

 ”Mikäli ostaja ei pysty toteuttamaan hanketta ja tontti palautuu kaupungille, niin siihen voidaan tehdä seuraava palvelutalo, jossa palveluasuntoja ja tehostetun palveluasumisen yksiköitä. Tontti on valmis rakennettavissa välittömästi ei tarvitse muuta kuin käyttötarkoituksen muutoksen, joka on kaupungin päätettävissä. Parkkipaikkojakaan ei tarvita niin paljon kuin tavallisessa asumisessa, joten vuorohoitokodin piha voidaan säilyttää. Tehdään nopeasti rakennuttajakilpailu (yleishyödyllinen toimija, joka saa mahdolliset avustukset), jonka voittaja toteuttaa omistukseensa kiinteistön ja vuokraa tilat kaupungille ja toiminta kaupungin omana tai toimintakin kilpailutetaan. Kolmantena vaihtoehtona on, että kilpailutetaan sekä rakennuttaminen ja toiminta kokonaisuutena.”

 Tämän jälkeen hyväksytyn äänestysesityksen mukaisesti suo­ri­te­tus­sa äänestyksessä kaupunginjohtajan ehdotuksen puo­les­ta äänestivät Björkskog, Forsblom, Gustafsson, Jalkanen, Eura, Lindström, Maine ja Tavio.

 Hannu Aallon esittämän ja Sirpa Hagsbergin kannattaman ehdotuksen puo­les­ta äänestivät Aalto, Hagsberg ja Maja.

 Puheenjohtaja totesi äänestyksen perusteella kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen päättäneen hyväksyä kaupunginjohtajan ehdotuksen ää­nin 8-3.

Lyhyt kertaus:

 • Keväällä 2019 virkamiehet aloittavat tontin luovutuksen valmistelun TA-konserni edustajien kanssa.
 • Virkamiehet kertovat kesällä 2019 Naantalin Teatterille häädöstä.
 • Syksyllä 2019 kaupunginhallitus ilman kilpailua tekee esisopimuksen tontin myynnistä.
 • Asia pallotellaan moneen kertaan hintaa rukaten ja nyt siis 11.1.2021 lopullinen päätös syntyi enemmistöpäätöksellä

Kun tonttia ei kilpailutettu ja sen seurauksena kaupunki menetti tuloja saadun selvityksen mukaan 0,5 miljoonaa euroa, koska tontti nyt myytiin 250 euron kerrosnelimetrin hinnalla, kun vapaila markkinoilla siitä olisi todennäköisesti maksettu 500 euro/km2.

TA-asuntojen rakennuttamia asumisoikeusasuntoja saadaan vastineeksi muttaa samalla käy niin, ettei tälle tontille rakenneta palveluasuntoja, kuten Hannu Aalto esitti.
Muistutetaan vielä, että TA-konserni on saanut muutettua kilpailutuksen perusteella saatujen kahden naapuritontin ehtoja siten, että niille voidaan  rakentaa kaksi ARA-vuokrataloa.

Tässä asiassa ei ole noudatettua hyvää hallintokäytäntöä. Laillisuudenkin kannalta ollaan epävarmalla pohjalla, kun hallintosäännön tulkintaa on venyytetty.

Taloudellisesti kaupunki on menettänyt myyntituloja ja mahdollisuuksia rakentaa oman yhtiön vuokrataloja keskustaan.
TA-asuntojen suosimisen ainoa hyvä puoli on, että ARA:n asumisoikeus ja vuokra-asumista tulee Naantaliin ennätysmäisen paljo.

Ikävä tahra Naantalin kaupungin ja nykyisen kaupunginjohtajan maineelle.

 

14.1.2021

3 vastausta artikkeliin

 1. Ainakin 8 henkilöä varmisti itselleen kuntavaaleihin tuen.

 2. Valtuuston talousarviokäsittelyssä enemmistö vastusti merialueen pelastamiseksi esitettyä 100.000 euroa. Kuulemani perustelu: liian kallista.

  Kaupungin omistama ydinkeskustassa sijaitseva tontti myydään alennuksella. En ole kuullut perustelua, mutta tällainen puolen miljoonan euron lahjoitus tulee kalliiksi.

  Harvinaisin inhimillisistä ominaisuuksista on johdonmukaisuus. (Jeremy Bentham)

 3. Liittyykö tähän koknaisuuteen se kuinka nopeasti keskustan uudelleen rakentaminen saadaan valmiiksi. En ole asiantuntija enkä sisäpiiriläinen. Kiire saada talot valmiiksi nopeassa aikataulussa lienee totta. Siitä on seurannut näiden asuntojen ylitarjonta ja pakko muuttaa ne omistusasunnoista vuokra asunnoiksi. Kysyntää omistus asunnoista ei ole riittävästi. Korkealla hinnalla lienee merkittävä vaikutus ostajien puutteeseen. Kaupunki vaikuttaa asuntojen hintaan myös omilla toimenpiteillään. Kaavoitus maarayksin, rakennusaiktaululla ja tietenkin tonttien ja liittymien hinnoittelulla. Kaikissa näissä ”mopo ” on karannut. Seurauksena ongelma jossa häviäjä on aina asukas. Olipa hän omistusasunnossa tai vuokralla. Asuminen näissä taloissa on kohtuuttoman kallista.
  Markku Vuoti kotitarvefilosofi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa