Lapsivaikutusten arviointialoite

Sirpa Hagsberin aloite 20200608jpg

Naantalin kaupunki on ollut mukana ansiokkaassa LAPE- hankkeessa, jonka yhteydessä puhuttiin mm. lapsivaikutuksen arvioinnista.
Koulutuslautakunta teki aikanaan päätöksen tehdä lapsivaikutusten arvioinnin koskien koulu- ja päiväkotiverkkouudistusta.
Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli hankkeen loppuraportin 16.5.2019. Hankkeen ohjausryhmä kokosi lapsiperheiden palvelut yksiin kansiin kompaktiksi oppaaksi. Hankkeesta on jalkautunut varmasti hyviä käytänteitä ja uusia toimintamalleja. Haluamme kuitenkin edelleen sekä selvittää, missä tällä hetkellä mennään, että painottaa asian tärkeyttä kunnallisessa päätöksenteossa seuraavalla valtuustoaloitteella:

Lapsen oikeuksien sopimus on oikeudellisesti velvoittava ihmisoikeussopimus, joka on Suomessa ollut voimassa vuodesta 1991 lähtien. Sopimusvaltion on ryhdyttävä kaikkiin tarpeellisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin ja muihin toimiin lapsen oikeuksien sopimuksessa tunnustettujen oikeuksien toteuttamiseksi. Julkisen vallan (valtion, kuntien ja maakuntien) on turvattava ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien toteutuminen. Lapsivaikutusten arviointi on tärkeä osa lapsen oikeuksien sopimuksen täytäntöönpanoa ja lasten oikeuksien edistämistä ja turvaamista.
Lapsivaikutusten arviointi on osa ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointia. Kun tehdään ihmisiin vaikuttavia päätöksiä, on tärkeä tunnistaa päätösten vaikutukset niihin ihmisiin, joihin päätös vaikuttaa, jo ennakolta ja ottaa ne päätöksenteossa huomioon. Lapsivaikutusten arviointi mahdollistaa, että lasten edut otetaan lapsia koskevissa päätöksissä huomioon lapsen oikeuksien sopimuksen edellyttämällä tavalla.
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Naantalin kaupunki ottaa lapsivaikutusten arvioinnin automaattiseksi osaksi kunnan päätöksentekoa.

Naantalissa 8.6.2020
SDP:n valtuustoryhmä
Sirpa Hagsberg + muut jäsenet

9.6.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa