Nallemainen herrasmies

Mielestäni Björn Wahlroos oli lauantai-aamussa hyvin asiallinen - informatiivinen. Hän on loistava esiintyjä, joka osaa halutessaan olla myös ihmismäinen; ystävällisyys lähenteli yleisön mielistelyä. Voi olla että Siperia on opettanut, tarkoitan, että Nordeassakin joudutaan reagoimana kansalaisten, hiekan kylväjien,  närkästykseen.
Tosin toimet tällä perustasolla kuten Naantalin konttorin lopettamien ei tähän viittaa.

Mutta itse haastattelun sisältöön.

Se vaikutti avoimelta, jossa kerrottiin liikkeenjohdon alueeseen kuuluvia asioita. Hollantilainen pankki kiinnostaa kun ajatuksena on suuruuden ekonomian hyödyntämien eli miljardiluokan digi-investoinnille saadaan lisämaksajia ja yksikkökustannukset alas.

- Sammolla ei strategiaa. Se vain yrittää tienata ja lisätä omistuksen arvoa.

- Saksalainen pankkijärjestelmä on mätä valtioiden, säätiöiden ja osuuskuntien omistamat pankit ovat kannattamattomia. Niiden tarkoitus tukea rahoituksella pieniä ja keskisuuria yrityksiä.
Se että Deutsche Bank on vaikeuksissa oli Wahlroosiillekin yllätýs.
- Kannattava perusliiketoiminta Saksassa puuttuu ja se on uhka koko eurooppalaiselle pankkijärjestelmälle.
Hänellä oli yksinkertaiselta tuntuva sosialisointimalli.
- Valtion pääomittaa pankin väliaikaisesti ja tekee hyvän tilin, kuten USA:n valtio Citibankin pelastamisessa onnistui.

Tässä kirjoittaja muistuttaa, että näin olisi pitänyt Suomessakain 1990-luvun kriisi  ratkaista eikä kuten tehtiin: Säästöpankkien pilkkomisella tuettiin valtion rahoilla muita pankkeja. Ruotsi menetteli jo tuolloin viisaasti ja tienasi pankkikriisistä, kuten Wahlroosin kehumat jenkitkin Citin kohdalla meenstyksellsiesti teki.

Suomen pelastus olisi Wahlroosin mielestä keskitetyistä työmarkkinoista luopumisessa ja paikallisessa joustavuudessa ja matalissa palkoissa, jota kompensoitaisiin perustulolla.
Digitalisoitumisen vapautuva työvoiman voisi työllistyisivät kotitalouksien toimesta, Nalle muistutti, että 1930-luvulla kotitaloudet työllistivät 30 prosenttia työvoimasta. Se oli siis piikayhteiskuntavaihetta, josta olemme kovin yrittäneet päästä eroon. Ehkäpä nykyisin ihmsiten väline suhde olis tasa-arvoisempi.

Björn Wahlroosin pilkallisesta ylimielisyydestä ei ollut mitään merkkejä pikemminkin paikalla oli pohjoismaisia arvoja kunnioittava hieman harmaantunut nallemainen herrasmies.
MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!