Samaa mieltä

MarkkuKuismaHS20180729.JPG

Markku Kuisman pitämättä jääneen jäähyväisluennon sijasta hän antoi Hesarin Esa Liljalle   sunnuntaisivuille 29.7.2018 haastattelun.
Valinta ei ollut markkaintaloudellinen vaan terveydellinen ratkaisu,sanottakoon teemaan liityen

Haastattelu oli kaikin puolin onnistunut ja jää mieleen ja muihinkin muistoihin.
Kaikkien politiikassa olevien ja sinne tulevien kannattaisi se lukea!
Haastattelun loppu kuulu Kuisman nimeen näin:

”Suomessa ei ole koskaan ollut näin huonoa hallitusta. Mutta eihän niin voi missään sanoa.”
Kärjistystä seuraa taas perustelu. Kun Juha Sipilän hallitus aloitti, Kuisma suhtautui siihen positiivisesti.

”Ajattelin, että hienoa. Tulee tällainen business mind, joka näkee ison kuvan.”
Mutta sitten alkoivat ”soutaminen ja huopaaminen ja kummalliset puheet”.
”Montako lakialoitetta on mennyt läpi ja montako on vedetty takaisin? Maailmanhistoria ei tunne yhtään esimerkkiä, jossa hyvästä yritysjohtajasta olisi tullut hyvä valtiomies.”

Liiallinen usko markkinoihin näkyy Kuisman mukaan Sipilänkin hallituksessa. Tuottavat valtionyhtiöt halutaan myydä, vaikkei siinä valtion näkökulmasta ole järkeä. Toinen esimerkki on sote-ratkaisu.
”Se on olevinaan markkinahenkisyyttä, mutta pelkään, että siitä tulee rahastuskoneisto, kun yhtiöt päästetään aivan ytimeen.”

”Ei poliittinen valta osaa ja tiedä kaikkea parhaiten. Mutta ei sitä tiedä yksityinen yrityskään. Jokin tasapaino pitäisi olla. Pelkään, että liikkeellä ovat voimat, jotka eivät aina tiedä, mitä tekevät. En viitsi käyttää sanaa uusliberalismi, se on niin höpöhöpöä. Mutta sitä se ikävä kyllä on.”

Kuisma on joskus miettinyt, onko hänellä itselläänkin ollut jokin vaikutus nykyiseen markkinauskoon ja konsulttihöpötykseen.

”Kun olin nuori, yritystoimintaan suhtauduttiin aina automaattisesti negatiivisesti. Siinä oli vaistomaisesti jotakin mätää.”
Kuisma itse ajatteli, että yritystoimintahan on päinvastoin fiksua ja älykästä.

”Joskus tulee katumus. Olenko itse ollut tekemässä sitä liian ihailtavaksi ja ymmärrettäväksi? Olenko heikentänyt ihmisten intuitiivista vastenmielisyyttä yrityksiä kohtaan? Mutta näin sanoessani tietysti ylikorostan omaa rooliani.”

Kuisma sanoo joskus ihmettelevänsä sitä, että nykyiset sukupolvet vaikuttavat olevan markkinoiden edessä avuttomia. Historiasta löytyy vaikka kuinka monta tapausta, joissa markkinoita on kahlittu hyvin tuloksin, Yhdysvaltain kilpailulainsäädännöstä alkaen.
Professorin jäähyväisluennolla on siis hyvin selkeä viesti.
”Ei pidä antautua.”

Näinhän se on mennyt. Analogia omaan kokemusmaailmaan on osuva. Siksi sanon, että toveri todistaa, vaikka ei se tätä tarvitse,  arvovaltaisen  veljen lausuman puolesta:

Olen samaa mieltä!

Parustelujakin tulee kunhan lämpötila vähän laskee!
MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!