Asukas on asiakas ja asiantuntija Naantalin rannassakin

Kaivohuonenekajo20180920.JPG

Naantalin vanhan kaupungin ranta on kehittämiskohteena – taas kerran.

Suunnittelu on palkattujen konsulttien vetämänä käynnissä. Työpajoja ja kyselyjä järjestetään. Ideoista ei sinänsä ole puutetta ja innostustakin on. Kaivohuoneen illan 20.9.2018 kruunasi illan luonnollinen valonäytös, joka muistutti että Naantalin kaupunki on syntynyt kirkon aikaisemman luostarin ympärille. Naantalin olohuoneena pidetty ranta saa kiittää birgittalaisluostarin ideaa siitä, että kirkon silloin länsipäässä olleen alttarin takaa pitää avautuva avovesi. Naantalin satama nykyisin venesatama suurin valtti on juuri  avautuminen lounaaseen aina kaakosta luoteeseen.
Ja tästä asetelmasta on pidettävä kiinni.

Vanhan puukaupungin sijoittuminen keskiaikaisille sijoille on kaupungin idyllin perusta. Sekin on hyvä pitää mielessä; sitä saa korosta, muttei väärentää. Kaupungin paras tarina on sen elävyys. Kaduilla kulkevat ihmiset ja valaistut ikkunan ovat tunnelman vahvoja tekijöitä.

Asukas on myös asiakas.

Siksi saavutettavuus on tärkeä. Rantaraitin elävöittämien ainakin Taimoon asti on tärkeä eikä Rakkaudenpolku yhteyden vieminen Humalistoon ole turha asia vanhan kaupungin rannan kannalta. Sen sijaan en lämpene ajatukselle, että kallioon liitettävällä polku rakennettaisiin Krapinnokasta. Raumakarille ja Ristirantaan. Sitä luonnon maisemanlinjaa ei saa häiritä.

Sen sijaan yhteys Kaivokadun edestä Vierasvenesataman kautta Kailon sillalle olisi levitettävä ja tehtävä siitä viihtyisämpi promenadi. Ellei parempaa keksitä, niin Killan edessä oleva penkin kaiteena voisi toimia tälläkin puolella.


Valaistuksen kehittäminen sai varauksettoman kannatuksen.

Toiveena oli ympäristö kunnioittaen käyttämällä miljöön vaatimia värisävyjä. Pimeys on hieno asia eikä sitä pidä hävittää. Pimeys ei houkuttele ulkoilemaan. Liikkeelle on ihmiset saatava.

Äänentoistossa oli pelkona sen häiriö,

vaikka joku sanoikin, ettei se voi olla Kaivohuoneen ilmanvaihtoa pahempi. Asiantuntijat lupasivat, että ääni kuulu vain sinne, missä sitä halutaan kuunnella.
Esiintymislava tai presidentin laiturin käyttäminen siihen tarkoitukseen sai kannatusta epäilyksien kera.

Venesataman vanhimmat haminat  soutuveneajan venepaikat haluttaisiin peittä ja käyttää myymälöiksi tai ravintoloiksi. Niistä on paljon vaivaa eikä tuloja eikä kaupunki niitä hoida, vaan ne on vierasvenesataman kontolla, kerrottiin .

Siinä liikutaan aralla alueella - ei pelkästään soutuvenepaikkani vuoksi, vaan yleisimmin. Ne ovat osa arvokasta miljöötä. Kolmas, Amandiksen ja Trapin pihan edustan edessä oleva  allas on viimeisin; olisiko siinä – jos rahaa löytyy, tekojään paikka. Tekojäinen puistoluistelurata kirkonmäkeen oli huima-ajatus. Se olisi kylmää kyytiä.
Pienempi juttu on tenniskenttien luistelurata, joka pitäisi ottaa uudelleen käyttöön.

Liikun soutuveneellä vuodesta huhtikuusta marraskuuhun. Alussa ja lopussa on hienoja hetkiä. Ei se ole mitään äärimäisyyttä vaan ulkoilua.  Eli veneilykauden luonnollinen pidentäminen kannatta pitää mielessä.

Ja niin kai tässä on käynyt, että vierasveneet ovat muuttuneet myytävänä oleviksi. Eli venekaupaa on Naantalin juttu.

Kailo ja Muumimaailman kauden pidennys valon, äänen ja älypuhelin sovelluksen avulla innosti monia.

Perästä puhuimme muutamien asioita pohdiskelevien kanssa kirkosta ja sen aktiviteeteista.

Vaikka katollisuus ei kerää Soinin olleessa mannekiinina kavereita, niin kuitenkin historian ja hiljaisuuden yhdistäminen monumentaaliseen Naantalin keksipisteeseen olisi aiheellista ottaa aktiivisempaan pohdintaan.
Menneisyydestä tiedetään, Kaivohuonetta on käytetty juhlahuoneistona ympäri vuoden. Olisi hieno juttu, jos sinne saataisiin esiintyjiä vielä nykyistä pidemmälle sesongille. Se voisi lisätä muiden ravintolojen aukioloaikaa. Olisiko mahdollista, että tila olisi naantalilaisten käytössä kohtuullisilla ehdoilla?

Kuulin Kari Veijoselta, että Turun TOK.n matkailuseminaarissa puhunut futurologi oli kertonut, että menestyneille matkailutuotteille on ominaista se, että ne ovat olleet asukkaiden suosiossa.
Eli asukkaat ovat matkailuasioissa asiantuntijoita!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!