Marraskuu ja maailaman tuska

Mahtavamarraskuu20151110.jpg

Marraskuu on synkimpiä kuukausia Suomen vuoden kierrossa. Ja kuitenkin harmonia ja kauneutta voi tavata tavallisena tiistaina! Maailman kurjuutta ei tietenkään tarvitse aina ajatella. On hyväksyttävää antaa sielun keinua mailleen painuvan auringonlaskun aalloilla.

Mutta maailmalla kaikille tätä autuutta ei suoda. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on itsekin ollut pakolainen Korean sodan aikana. Hän pystyy samaistumaan turvapaikan hakijoiden asemaan ja arkeen. Hän kirjoitti kokemuksistaan 11.11.2015 Hesarin mielipidekirjoitussivuilla. Tarkkaan harkittu teksti tämän päivän suurimmasta kysymyksestä olisi ansainnut korostetumman aseman. Tuntemuksien kuvauksia seurasivat arviot ja lopulta selkeät ehdotukset:

On äärimmäisen huolestuttavaa nähdä poliitikkojen hyväksikäyttävän pakolaisten kärsimystä muukalaisvihan luomiseksi ja vihapuheen suoltamiseksi. Nämä asiat hajottavat yhteisöjä, kylvävät epävakautta ja sotivat EU:n perustavanlaatuisia arvoja ja ihmisoikeusstandardeja vastaan. Pyydän maailman johtajia pyrkimään yhdessä ratkaisuun, joka heijastaa näitä arvoja ja kunnioittaa konflikteja pakenevien ihmisten ihmisarvoa.

Rajojen sulkeminen, pakolaisten kriminalisointi ja pidätykset eivät ratkaise ongelmia. Sen sijaan pitäisi tarjota turvallisia ja laillisia keinoja saapua maahan, enemmän uudelleenasutus- ja kotoutusvaihtoehtoja sekä suurempia investointeja alirahoitettuihin apuhankkeisiin. Luovalla ajattelulla voimme luoda enemmän mahdollisuuksia siirtolaisille ja pakolaisille esimerkiksi yksityisen sektorin tarjoamien stipendien, humanitaaristen viisumien ja paikallisten maahanmuuttajayhteisöjen avulla. Näin voimme myös taistella ihmisten epätoivoa hyväksikäyttäviä ihmissalakuljetusverkostoja vastaan.

Nykyiset toimet eivät ole riittäviä. Kansainvälisen yhteisön on aika luoda globaali siirtolaisstrategia. Tavoitteeni on saada maat tekemään yhteistyötä ihmisarvoisemman ja koordinoidumman lähestymistavan saavuttamiseksi. Edistyksestä hyötyisivät kaikki.

Tenda di Abramon vastaanottokeskuksessa tapaamani lapset lauloivat siitä, kuinka olivat matkanneet eri maanosista. He päättivät esityksensä koko maailmalle suunnattuun viestiin: ”Mutta mitä väliä sillä on? Olemme kaikki osa ihmiskuntaa.”  Ban Ki-moon, YK:n pääsihteeri

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!