Yltyy yhä taisto, Naantali jälkijunassa

PunaistenhallintoPiilonen20180211.JPG

Tammikuun 12 pnä Naantalissa oli 17 astetta pakkasta ja ratatyömaa välillä Naantali Tammisto oli täydessä käynnissä 60 miehen voimin.


Sosialistissa oli Kansanvaltuuskunnan tiedotuksia ja kohu-uutisia lahtareiden liikkeistä ja veriteoista.
Olipa lehdessä työläisen katekismus mallia Bernard Shaw. Siinä pilkattiin perinteisiä käsityksiä, mutta oli siinä paljon hyvääkin.


Oheinen runo oli jonkinlainen muistutus siitä, mistä työväenliikkeessä olisi pitänyt olla kysymys

Punakaartilaisten lähtökohtana oli perusteltu toivo paremmasta. Radikalisoituneen väen uskoa vahvistivat johtoon nousseet radikaalit, kokemattoman ja innokkaat. Niin se oli Suomessa ja myös Naantalissa.

Naantalissa, kuten aikaisemmin on kerrottu olosuhteet pysyivät suhteellisen vakaina ja niinpä kaupungin valtuusto säilytti vanhan kokoonpanonsa koko kapinan ajan. Niin oli laita myös rahatoimikamarin. Katso kuva viimeisestä poikkeuksesta.

Naantalin valtuustossa oli vuonna 1915 valittu yksi Sosialidemokraattisen puolueen jäsen posteljooni Frans Karlström. Hän yksi neljästä silloin Suomen kaupungeista olleista valtuutetuista, jotka olivat puolueen jäseniä. Frans Karlström ei osallistunut, kuten tuleva vävynsä Armas Rönnholm, kapinaan ja oli siten kelvollinen nostamaan sodan jälkeen Naantalin Työväenyhdistystä pystyyn ja uudelle linjalle.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!