Vaikeuksia meillä ei ollut, mutta niitä ostimme.

FortumUniper20170928.JPG

Kovia uutisia. Eikä ihme, että eduskunnassa kiehuu. Tällaisen puoliammattilaisen vastanpohjassa vääntää.

Näinkö aina meille täällä käy käy käy käy...
rahaa hukkaan heitetään.
Ylöspäin alaspäin käymme näin
mutta näy näy näy ei lohtua yksinäisen elämään

Voi olla, että kyseessä on maailman koulima ajattelutapa - pessimisti ei pety - taustalla. Mutta on tässä muutakin. On nimittäin huuli pyöreänä muuallakin. Tässä pari otetta FT:n uutisesta:

  Saksassa sähkön tuottaminen fossiilisista polttoaineista on poliittisesti epäsuosittua. Ulkomaiset sijoittajat ottavat toisenlaisen näkemyksen, kuten Fortumin 10 miljardin euron tarjousta Uniperille, mukaan lukien velka. Uniperin kanssa vastakkainen on Innogy, uusiutuvien energialähteiden yksikkö, jonka se jakaa RWE:n kanssa . Tämä on ollut paljon vähemmän mielenkiintoinen sijoittajille vihreistä ulottuvuuksista huolimatta. Hiilivoimainen sähkö on likaistanen, mutta tuottavaa.

  Fortum maksaa noin 6,5 kertaa Uniperin käyttökate ennen Uniperin korkoja, veroja, poistoja ja poistoja. Tämä näyttää edulliselta verrattuna Fortum 18-kertaiseen jakelutoiminnasta saatuun verrattuna. Mutta se näyttää kalliilta verrattuna Saksan muihin fossiilisten polttoaineiden generaattoriin RWE, jonka hinta on noin kolme kertaa.


Tuskin tulee kilpailevaa tarjousta, on FT:n veikkaus sen pitäisi olla yli 27 €/osake Fortumin tarjoaman 22 € sijasta.

No mikä tässä pänniin: Fortum oli kiinni Saksassa ennen Mikael Liliuksen tuloa, mutta Hamelnin yhtiö jouduttiin myymään, kun strategia muutettiin ja  keskityttiin Pohjoismaihin.

Ja nyt pelkoni on, että tulee kuuluisa Hamelnin pillipiipari, joka karkottaa vieraat tunkeilijat.
Fortum voi joutua kokemaan kuuluisan kotimassa paremmin tunnetutun kansanviisauden: Lyödään kuin vierasta sikaa. Se on tullut vaikka pieni onkin, niin kuitenkin  vihamielisenä valtaajana ja energia-asiat ovat sittenkin kovin kansallisia.
Kansallisia intohimoja on liikkeellä joka puolella ostetun yhtiön tuotantoalueita: UK:ssa, Saksassa, Ranskassa ja Venäjällä.

Harvoin muistan toivoneeni näin hartaasti, että olisin väärässä!

Ps. Nuo FT:n kuvan jäähdytystornit eivät kerro tuotantotavasta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!