Sirpa Hagsberg: Väestönkasvun avulla kestävälle uralle

TALOUSARVIO 2013 JA TALOUSSUUNNITELMA 2013 – 2016

 

Palvelumme saavat kiitosta, mutta taloudellisesti Naantalilla ei mene nyt hyvin. Vielä 2000-luvulla kaupunki oli nettovelaton kunta, nyt velkataakka on yli 50 miljoonaa euroa. Vuoden 2012 talousarvio toteutuu huomattavasti ennakoitua huonommin ja alijäämä on ennätysmäinen 8,5 miljoonaa euroa. Tämä on seurausta mm. siitä, että verotulomme jäivät ennakoitua huonommiksi. Yhteisöveroissa luisumme kohti tavanomaista kuntaa. Huoltosuhteemme on heikentynyt ja koko valtuustokaudelle asetettu väestönkasvutavoite ei ole toteutunut. Sataman myyntitulot alittuivat reippaasti, myyntivoitoissa ja maankäyttösopimusten tuotoissa ei päästy tavoitteeseen.

Nyt laadittu talousarvio vuodelle 2013 sekä taloussuunnitelma vuosille 2013 - 2016 on edeltäjäänsä realistisempi. Hallintokuntien esitykset pysyivät raamin sisällä, tästä kiitos. Olisiko niin, että häämöttävä Siperia opettaa jälleen… Investointisuunnitelma on maltillinen. Suurimpia investointeja ovat uuden paloaseman rakentaminen ja sataman RORO - laiturin uusiminen. Paloaseman investointi palautuu kaupungin kassaan aluepelastuslaitoksen maksamana vuokrana. Satamaan on 20 vuoden aikana investoitu 30 miljoonaa euroa, ja jatkoinvestointeja suunnitellessa olisi syytä säännöllisesti pohtia, tuleeko investoinneille tuottoa tarpeeksi nopeasti.  Kultarannan koulun käyttöikää jatketaan korjaamalla välttämättömimmät epäkohdat.

Olemme jättämässä seuraavalle valtuustolle melkoisen vyyhdin selvitettäväksi. Asukasluvun kasvun pysähtymiseen viimeisten vuosien aikana olisi pitänyt puuttua jo aikaisemmin. Monen asian seuranta jäi taka-alalle toteutuneen kuntaliitosselvitystyön vuoksi. Kaavoitukseen ja asuntotuotantoon pitää saada vauhtia, sillä nykyiset omakotitalotontit menevät asumisväljyyden täyttämiseen ja uusista kerrostaloista on kova kysyntä. Vetovoimaisia kerrostaloja on siis saatava.

Kotihoidon kuntalisään ollaan oltu tyytyväisiä. Jos sitä jatketaan nykymuodossaan v. 2014, olemme edelleen sitä mieltä, että tuen saamiseen tulisi liittää tulosidonnaisuus. Jos uusia asukkaita ei saada, ja lasten ja koululaisten määrä laskee ennustetulla tavalla, tulee päiväkoti- ja kouluverkkoa tarkastella esimerkiksi niin, että huonokuntoisimmat yksiköt suljetaan palvelutasoa kuitenkaan huonontamatta. Subjektiivinen päivähoito-oikeus takaa lapselle kunnallisen päivähoitopaikan, vaikka päiväkoti vaihtuu. Vuonna 2013 jatkuu palvelustrategian laatiminen ja myös luottamushenkilöille tuleville valtuustokausille tehdään tavoiteorganisaatio.

Valtuustoryhmämme on valmis hyväksymään nyt käsiteltävänä olevan talousarvion ja taloussuunnitelman, jonka tekemistä eivät ainakaan helpottaneet poikkeukselliset olosuhteet. Töihin tartuttiin kuitenkin ripeästi: hallintokuntia painostettiin miettimään keinoja, joilla vuoden 2012 alijäämää saataisiin pienennettyä. Samalla visioitiin tulevaa: nostimme yksimielisesti ensi vuoden tuloveroprosenttia, jolla kaupunginjohtajan katsauksessakin todetaan olevan mahdollista katkaista velkaantuminen, kunhan talousarvio toteutuu tänään tämän valtuuston päättämällä tavalla. Valtiota emme voi syyttää ihan kaikesta: valtionavut tulevat nousemaan 19,4 miljoonaan euroon.

Kulunut valtuustovuosi päättää uuden Saaristo-Naantalin ensimmäisen nelivuotiskauden.  Tieto kaupunginjohtajamme äkillisestä sairastumisesta syksyllä järkytti ja samalla huolestutti. Talouden tasapainottaminen, kuntavaalit ja uuden talousarvion ja taloussuunnitelman laatiminen oli kuitenkin osaavissa käsissä: tästä erityinen kiitos yhteyspäällikkö Martti Sipposelle, kaupunginsihteeri Riitta Lehtiselle ja muille keskushallinnon virkamiehille. Lisävastuuta ottanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Tuuna sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikko Rönnholm ansaitsevat myös kiitoksen.

Lämmin kiitos koko henkilökunnalle ja luottamushenkilöille kuluneesta vuodesta.

Haluan omasta ja Sdp:n valtuustoryhmän puolesta vielä kiittää tätä valtuustoa rakentavasta yhteistyöstä ja toivotan kaikille oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta. Lähetämme joulutervehdyksen myös kaupunginjohtajallemme Timo Kvistille ja hänen perheelleen.

 

Joulupatja o mu omakeksimä perinne,
mink mää tahtoissin lanseerata niil ihmisil,
ketkä tahto viättä lepojoulu.

Joulupatja tehrä nii, ett jouluaattoaamun sänkyst raahata patja keskel olohuane lattia peittoines tyynyneis päivines.
Ympärs asetella ruakka (mikä ei o itte tehty vaa myyjäisist ostettu taik jonku ahkera jouluihmise laittama), namei ja uussi kirjoi ja mitä muit paketei onka sattunu saama.

Siäl peito al sit maatta uuttevuatte saak,
käännetä välil kirja sivui taik kylkke
ja ojennella kätt kohren konvehtei.
Viarai ei saa tul käymä, eik itte kuulu käyrä missä.

Ei ol väli onk yksinäine, pariline taik perheline -
joulupatja o joustava ratkaisu.
Ko siit nousse, o niin kyllästyny makkamisse
ja niin täys tyäntouhu ja toiminna ilo,
et sitä riittä pitkäl kevässe.

 

- Heli Laaksonen


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!