Sosialidemokratia RAISIOSSA 11O VUOTTA

RaisionVoima110v20160911.jpg

Raision sosialidemokratian alku on Turun puolella Kustaa Perhon torpassa. 30 jäsenen Voima perustettiin 110 vuotta sitten. Raisio on kasvanut harppauksin sosialidemokratian johdolla. Ristiriitoja kommunistien ja välillä oman väen kesken on ollut, mutta kunnan kehitys on ennätyksellinen. Raisio ei ole mikään tavanomainen kehyskunta, työpaikkaomavaraisuuden ollessa lähellä 100 prosenttia.

Turku on ”riistänyt” Raisiolta parhaita paloja, mutta siitä huolimatta paikallinen voimakas tahto hoitaa omia asioita on tehnyt kunta- kauppala- kaupunki kehityksen läpikäyneestä risteyskaupungista itsenäisenä elinvoimaisen.

Raisio ja Naantali tekivät yhteistyötä Nesteen tänne saamiseksi. Vesilaitos perustettiin kuntaliittona Raisio Haaviston maille. Neste, Raisio ja Naantali saivat vettä. Vapaaehtoisesti Raisio luovutti alueita Naantalille kun taas puolestaan Raisio sai asukkaita. Tällä politiikalla on ollut vaikutusta Raision väriin.

Henkilökohtaisesti Raision on ollut läheinen: Se oli Lounais-Suomen Sähkön piirimiehenä toimineelle isälleni Armas Rönnholmille 30 vuotta työpaikka, johon pääsin perehtymään erityisesti vikojen korjausten aikana. Pienenä mukavana yksityiskohtana muistettakon, että Länsi Voima / Fortumin viimeisenä paikallisjohtajana toimi naantalilaisten hyvin tuntema Heikki Saari.

Olen myös omaksi yllätyksekseni tullut ensi kerran asetetuksi ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin raisiolaisten toimesta, olisikohan ollut Länsi Raision vai Kaanaanmaan yhdistys tuolloin vuonna 1972 asialla. Vuoden 1075 vaaleissa sain kovaa tukea Raisiosta ja se kantoi sitten eduskuntaan pariksi kaudeksi.

Nostalgisin tuntein auringon saattelemana lähdimme onnittelemaan juhlivaa Voima 1:stä. Komea kirjasto ja Martin Sali on jotain muuta kuin Huhkon vanha työväentalo, jossa kävin aikoinaan Ryhdin hiihtokilpailussa. Väki oli monin osin vaihtunut, mutta ilahduttavan monen silmissä välähti tavatessamme. Hienoja hetkiä.

Kiitollisin sanoin onnittelin NTY:n puolesta Nurmen Kimmoa ja Lehto-Laurilan Hannelea. He puolestaan ystävällisesti muistivat, että yhdessä ollaan puolustettu pienempien kuntien oikeuksia. Naantalilla ja Raisiolla on edelleen Rasekon murheista huolimatta enemmän voitettavaa yhdessä kuin toiselta saatavaa.

Nuorisos-orkesteri ja Jumpparit ylös rakensivat juhlaa. Melkein liikuttavaa oli tähän aikaan nuorten puhaltama Työväen marssi. Ansiomerkit osuivat tekijöille.

Viiden puheen juhla

Juhlassa oli monta juhlapuhetta, joista meidän raadin mukaan parhaaksi nousi Janne Laumaan SDP:n tulevaisuuteen suunnatut loppusanat. Siinä oli syvyyttä ja 1930-luvun tunnelmasta tähän päivään.  Se analogia ja runo oli puhutteleva.


Entinen puoluesihteeri, kaupunginjohtaja Ari Korhonen piti hetken virkahattua päässään; Sote-linja sieltä vaivihkaa tuli esille siten, että Raisio haluaa olla kuntana jossain rollissa näiden palvelujen järjestämisessä.

Puoleen varapuheenjohtaja on sujuvasanainen Sanna Marin. Vaikutelmaksi jäi, että hän on ottanut tehtäväkseen jonkinlaisen puolueen ideologin Suomen Susslovin roolin. Pragmaattisuuden nostaminen vahvasti esille oli pieni yllätys nuoren naisen suusta. Ei puheeseen oikein ole mitään poikkipuolista sanottavaa, mutta ei myöskään niin, että a’ha elämyksiä olisi esille pulpahtanut.

Eeva-Johanna Eloranta oli pitkäsanaisen kiitollinen Raision demareille - syystä. Hänen ryhtyminen 30-kymppisenä perheenäitinä oli yksi kertomus siitä, että ”ei koskaan tiedä”. Hän nimittäin innostui kunnallisvaaliehdokkuudesta miehensä Timo Jaloselle lähetetyn ehdokaskosiskelukirjeen luettuaan.

Puheenjohtaja Kimmo Nurmi esiintyy harkitusti. Hän on uuden ajan järjestön puheenjohtaja. Harkitsevaisen oloinen pohdiskeleva tiedemiestyyppi ei ole ihan tavallinen tapaus. Hänellä on annettavaa puolueelle ja Raisiolle, kunhan muut pitävät huolen siitä, hän saa riittävästi haasteita.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!