Sokeat hetket ja auringonpaiste

MariMustranatakansi20180714.JPG

”Peppi Pitkätossu on sanonut, että jos on tavattoman vahva, pitää olla myös tavattoman kiltti. Ruumiini on hyvin jaksava ja kykenee tarvittaessa venymään. Olen lapsesta asti myös pärjännyt vähällä unella. Koska minulle on annettu paljon voimia ja ylimääräistä aikaa, koen velvollisuudekseni käyttää sitä yhteiseksi hyväksi.”

Sama vertausta olivat käyttävät tänään 15.7.2018 Laura ja Saska Saarikoski kolmikielisessä artikkelissa tulevaan Trump- Putin suurvaltatapahtumaan taustoitukseen. Yllä oleva laianus oli   Maria Mustrannan kirjoituksesta 7.7.2018 HS:n kuukausiliitteestä  Pilvi Torstin kuvaan liityen.

MARIA MUSTRANTA on vapaa toimittaja ja esikoiskirjailija. Koulutoverit Marian isä Antti Mustranta ystävänsä Helenen kanssa toivat kirjan joulutervehdykseksi. En muista tarkkaan, millä sanoilla kirja luovutettiin, mutta vaikutelmaksi jäi hienovarainen ehdotus välttää ennakkoluuloja.


Sokeita hetkiä  psykologinen romaani ja  koulutovereiden johdatus kirjaan saivat siirtämään  kirja lukemiseen kesälomalle.
Oikea valinta, sillä kirja oli hyvä lukea yhtäjaksoisesti eikä se kaltaiselleni hitaalle lukijalle sovi yöpöydän jatkokertomukseksi. Jännite lopahtaa.

Kirjan tekstistä voisi sanoa, kuten Arto Noras  hauskasti meille diletanteille soitostaan: "Pääosin professionaalista ja muilta osin taiteellista". Loisteliasta luistavaa tekstiä.

Juonen kehittely on asia, josta en - ei-dekkarifani - paljoa ymmärrä, mutta sen verran, ettei se ainakaan ollut yllätyksetön. Jotenkin telkkarissa pyörivä itäsuomalainen Sorjonen ja uutisten jatkokertomuksenmaiheena oleva huumepoliisispäällikkö taustoittavat toimintaympäristöä ja tekevät tarinan melkein uskottavaksi. Aihe on siis päivän päällä.

Hyvinkin voivat ihmiset käyttäytyä kertomuksen mukaisesti – mikä ettei. Ahdistusta aiheuttaa epätavallisen tavalliseksi kuvatut käyttäytymiset. Jos näin on, niin ei hyvältä näytä, paitsi toisaalta: Tilastollisesti ja tosielämän olosuhteissa tarinan onnellinen loppu on hyvän ihmisen mielikuvitusta enemmän kuin yhteiskunnan kuvausta. Mutta hyvä näin, että hyvää yritetään tehdään ja että siinä voidaan myös onnistua.
Tämä voisi tällä palstalla esitellyn Seppo Hämäläisen isoisän  huutolaispojasta kiertokoulun opettajaksi tarinan moderni versio.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!