Saksa on havoittuvainen

Velkakriisi on tehnyt Saksasta haavoittuvan- otsikolla kirjoittaa Satyajit Das FT:ssä 4.11.2013, että perifeeristen alueiden heikkous vaikuttaa Saksan talouden näkymiin. Alla referaatti kirjoituksesta

Angela Merkel onnistuneen uudelleen valinnan vaalikampanjan viesti oli: Saksa elää vauraasti, lamalta turvassa olevassa taloudessa euroalueen ongelmien ollessa hallinnassa. Mutta Saksan taloudellisen valta ja vahvuus on liioiteltua.

Vuonna 2012 Saksan kauppataseessa oli 27 miljardin alijäämä Venäjän, Libyan ja Norjan välillä johtuen pääasiassa energiantuonnista. Saksa oli myös kauppataseen alijäämä 4 miljardia Japanin ja 11,7 miljardia Kiinan kanssa. Sen sijaan Saksan kaupan ylijäämä 54 miljardia euroalueen (Ranska, Italia, Espanja, Kreikka, Portugali, Kypros ja Irlanti) kanssa.

Epävakaiden maiden jatkuvasti heikot talouden näkymät vaikuttavat Saksaan. Korkeat energiahinnat ja kehittyvien markkinoiden kasvavat paineet ovat pahentamassa ongelmia.

Riskimaiden hallitukset eivät saavuta tavoitteita ja niiden lainakustannukset pysyvät kestämättömän korkeina ja ne tarvitset apua.

Saksan riski joutua maksumieheksi ongelmamaille annettujen sitoumuksien vuoksi voi nostaa käsittämättömän suureksi. Suuren maan maksukyvyttömyyden aiheuttama lasku Saksalle voisi nousta jopa 1.500 miljardiin  euron, joka oli 2.500 miljardin kansantulosta suuri osa.

Saksan omat demograafiset ongelmat eli sen sosiaaliturvajärjestelmän kattamattomat velat voivat nostaa sen velkasuhteen 190 prosenttiin BKT:sta.

Saksan historia on täynnä äkkikäännöksiä ja ääri-ilmiöitä. Epäonnistuneet arvioit ja muut virheet eurokriisin käsittelyssä voi aiheuttaa arvaamattomia seurauksia.

Halutessaan säilyttää oman suhteellisen vaurautensa ja keskeiseen asema Euroopassa, saksalaiset ovat pyrkineet välttämään heidän ahdinkonsa todellisuutta. Mutta kuten C.S. Lewis on lausunut: "Jos etsit totuutta, saatat löytää lopussa hyvän olon - mukavuuden; Mutta, jos etsit vain mukavuutta, et tule saamaan mukavuutta etkä totuutta, vaan sen sijaan aluksi voit saada suopeaa soopaa ja toiveajattelua ja  lopputuloksena on epätoivon."

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!