Ruotsin asia ei ole meidän


Ruotsin vaalien kommentointi on jatkanut   noudattaen ennen vaaleja valittua linjaa, jota Antton Rönnholm kuvasi Demokraatti lehdessä 29.8.2018:

Viime viikkoina on lehtiä lukemalla voinut huomata, että Suomessa osa tutkijoista ja toimittajista on ottamassa askelmerkkinsä suoraan perussuomalaisten pelikirjasta. He ovat aloittaneet hypetyksen siitä, miten Ruotsin vaalien tulos vaikuttaa myös Suomen vaaliasetelmiin.

Toisenlaista vääntelyä

Jotenkin hupaisaa oli Timo Soinin kommentit vaalin jälkeisenä aamuna. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka säilyy entisellään, on hänen ulkoministeri-linjansa, mutta sitten tuli vanha kuorestaan aatami, joka ilkkui vihreiden huonoa menestystä.
Vahingon ilo oli katkeran miehen laiha lohtu. Sen sijaan hänen ymmärtäväinen suhtautuminen Stefan Löfvenin ilmoitukseen jatkaa pääministeriä annettu kommentti ”valta kiinnostaa” , oli hillotolppa-asiantuntijan lausunto.
Ruotsi Demokraattien apu ei säteile vallanhimoisiin Sinisiin, se oli tämän jutun syndroma.

Suomi elää omaa elämäänsä ja valmistautuu omiin vaaleihinsa.

Enkä innostunut vaikka myötämielinen porvarikaveri sanoi, että 28 prosenttia on komea kannatus, kyllä se auttaa Suomenkin demareita.

Puoluesihteeri Antton Demokraatin kolumnissaan Finlands sak är vår kirjoitti:

En epäile hetkeäkään etteikö Suomessa ole kykyä käydä syväluotaava ja rakentava keskustelu niin turvallisuudesta kuin maahanmuutostakin. Valtaosa suomalaisten ja puolueiden välisistä näkemyseroista on kuitenkin pienempiä kuin kuvitellaan. Onkin tärkeää puhua asiat halki, kuten kotouttamisen tarvitsemat resurssit tai syyt siihen, mistä asuinalueiden huono kehitys on naapurissa saanut alkunsa ja miten sellaiset virheet vältetään.

Vaaliteemojen lainaaminen naapurista on kuitenkin tarpeetonta, sillä Suomi ja Ruotsi eivät ole sama maa. Tilanne on erilainen niin tilastojen valossa kuin ihmisiä puhuttavien teemojen osalta. Suomessa suurin ihmisiä huolestuttava teema on eriarvoisuus ja sen kasvu. E2:n tutkimuksessa eriarvoistuminen nousee esille kaikkein merkittävimpänä suomalaisia erottavana teemana. Tämän lisäksi halutaan ratkaisuja niin terveydenhuoltoon kuin koulutukseen.

Politiikkaan kuuluu aina draama, ja media rakastaa mustavalkoisia kärjistyksiä. Niistä saadaan luotua vastakkainasettelua. Valinta Suomen suunnasta on kuitenkin paljon suurempi kysymys kuin pelkät naapurissa nousseet teemat, ja tämä jännite löytyy suomalaisia huolettavista asioista.

Kirjoituksen otsikko on Ruotsissa talvisodan aikaan aloitetun kampanjan nimi, jolla kerättiin Suomen avuksi niin materiaalista kuin sotilaallista apua. Se oli arvokasta tukea. Suomi ei ole Ruotsin itäinen provinssi vaan itsenäinen maa, joka ei ole sodassa tai muussakaan hädässä. Tietysti toivomme kumppanillemme vakautta ja yhteistyökykyä, mutta ruotsalaiset ratkaisevat omat vaalinsa. Myöskään meidän ei tule jatkuvasti vilkuilla niin itään kuin länteen, saati ottaa vaaliagendoja tuontitavarana ulkovalloilta.

Finlands sak är vår – Suomen asia on meidän. Ja me hoidamme sen yhdessä ilman hötkyilyjä. Ihan niin kuin ennenkin.

Tämä ennen vaaleja kirjoitettu kolumni on hyvä pitää mielessä Suomessa ja myös Naantalissa.

Ei tainnut nyt tulla riittävää apua Junnilan Vilhelmin kampanjalle Ruotsista, tuleeko sitä lähempää Maskusta Elomaan huushollista, jää nähtäväksi. Ja riittääkö sekään, sillä persujen ykköspaikka on Ville Tavion taskussa ja toisen paikan saanti voi olla piirin puheenjohtallekin kovan työn takana varsinkin, kun pitää puuhastella paikallisasiossa  Naantalinkin kh:n  varapuheenjohtajana vihreiden, kepun ja kristillisten kanssa muodostamansa allianssin edustajana.

MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!