Presidentin puheen sanomaa kannattaa arvioida

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhuu omalla tavallaan. Puhe on kirjakieltä, mutta tarkkaavainen – en puhu itsestäni – voi huomata, että sanajärjestykset ovat täkäläistä perua.
Kirjallisuuden vaikutelmaa edusti mukavalla tavalla mielensä pahoittajaan liitetty käänteinen eli myönteinen versio marjanpoimijan tarinasta.

Puheen etenemistahti oli poikkeuksellisen ripeä.

Presidentti taas kerran muistutti siitä, että pakolaisasiaan olisi ollut aihetta valmistautua kunnolla siksi, että merkit ovat olleet Välimerellä näkyvissä. Pakolaisasiassa presidentti antoi tukensa hallituksen toimille ja hänen pääministeri Löfvenin lainaus ja siitä johdettu päätelmä on paljon lainattu:

Maailmasta tulijoita olisi määrätön määrä, mutta kykymme kantaa huolta heistä on rajallinen. Luulen, että Ruotsin pääministeri Löfven sanoi oleellisen kuvatessaan ”olemme olleet naiiveja”. Ruotsi, monien muiden maiden lailla, onkin tiukentanut maahanmuuttopolitiikkaansa. Olen ymmärtänyt Suomen hallituksen ratkaisut niin, että haluamme turvata voimavarat suurimmassa hädässä olevien auttamiseen. Silloin apua riittää vain vainon vuoksi tuleville.

En tietenkään tiedä, mitä demaripääministeri tarkoitti, ehkäpä sitä, että Ruotsidemokraattien pelossa on Ruotsi ollut ylihalukas avaaman oviaan. Ruotsiin on tullut 165.000 meille 30.000 pakolaista eli viisinkertainen määrä, asukasluvun suhde on vain puolitoistakertainen. Joten ihan yksi yhteen meidän naapureiden tilannetta voi verrata.

Entinen Ruotsin pääministeri Ingmar Carlsson puhui pari viikkoa ennen huhtivaaleja Turussa. Kirkasta ja selkeää sanomaa hän välitti. Samoilla linjoilla hän oli Sauli Niinistön kanssa pohjoismaisesta yhteistyöstä ja sen tärkeydestä.
Häneltä kysyttiin myös Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta ja  ohjetta: Miten saisimme Suomen ilmapiirin käännettyä myönteisempään suuntaan. Emeritus pääministeri totesi pelkistetysti seuraavaa:

Ruotsille on ollut maahanmuuttajista hyötyä, mutta maahanmuuton hoitamisesta ei kannata Ruotsista ottaa mallia. Kotouttamisessa olemme epäonnistuneet - sitä ei ole yksinkertaisesti ollut. Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan kommentoi yli miljoonan pakolaisen Saksaan tulo uudenvuodenpuheessaan: Olen varma, että tämän ihmisvirran aiheuttama haaste ja niin monen ihmisen kotouttaminen ovat mahdollisuus tulevaisuudellemme.

Ruotsi ja Saksa ovat ottaneet maahanmuuttajia jo aikaisemmin absoluuttisesti ja suhteellisesti paljon Suomea enemmän. Ruotsi ja Saksa ovat menestyneet taloudellisesti Suomea paremmin. Monissa asioissa meitä kehotetaan ottamaan mallia näistä maista, miksi sitten ei pakolaisasiassa. Myönteisesti arvioiden voidaan voimavaroihin rajoittavana tekijänä vetoamista pitää haluna hoitaa prosessi paremmin kuin naapureissa on tehty.Eli kysymys ei ole aiankaan pelkästään perussuomalisten pelkeoa.

TP Sauli Niinistö toi keskusteluun uuden näkökulman saavutettujen, mutta ansaitsemattomien etujen käsitteistä. Hän viittasi 2007 palkkaratakaisuihin mainitsematta Sari Sairaanhoitajaa, joka oli eduskuntavaalissa, joissa Sauli Niinistökin oli ehdokkaana, Kokoomuksen Kataisen – Tujusen kehittelemä vaalitäky.

Nyt hänen sanomansa on selkeä ja sormikin osoittaa parempiosaisten piirejä, joiden asenteesta esimerkillään toimiva presidentti on ennenkin mielensä pahoittanut:

Hintakilpailukyky on ongelma, joka puolin ja toisin on tunnistettu, vaikkei yksimielisyyttä vielä olekaan löytynyt. Etuudesta tinkiminen ei ole helppoa ja monilla on epäilyksiä, kuka siitä lopulta hyödyn korjaa. Hintakilpailukyvyn parantaminen ei voikaan merkitä vain voitonjakokyvyn parantamista. Olisi hyvä löytää riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset siitä, että saatava hyöty tullaan käyttämään puhutun mukaisesti, siis työpaikkojen turvaamiseen.
On hyvä, että työmarkkinoiden keskusteluyhteys on edelleen auki. Kannustan teitä löytämään sovintoa. Hyvä ei ole kevättä riidellen kohdata.

Ennen vuoden vaihdetta oli Sixten Korkmankin telkkarissa omia arvioitaan esittämässä. Tavanomaisten työmarkkinasyypäitten siis AKT:n ja EK:n listaan hän lisäsi Akavan ja Kuntatyönantajat. Sen kun presidentin puheen taustaksi lisäämme, niin alkaa hahmottua julkisuutta tasapuolisempi kuva Suomen kasken kannoista.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!