Neste hallituksen laastarina

OrponmystinenjuttuHs20160911.JPG

Tuomas Niskakangas kirjoitti Hesarissa 10.9.2016 valtion velkaantumisen yllätyskäänteestä:

Myyntitulojen arvioiden läpinäkymättömyys tarjoaisi mahdollisuuden tehdä arvioita, jotka näyttävät poliittisesti hyvältä. Budjettiin kirjaukset tehtiin Orpon alaisuudessa olevan valtiovarainministeriön budjettiosaston toimesta. Pohjana käytettiin Sipilän alaisuudessa olevan omistajaohjausosaston arvioita.
Olisiko hallitus tarkoituksella voinut heittää pöytään sellaiset myyntiarviot, joilla velkaantumisvauhti saadaan näyttämään alaspäin?
Apulaisbudjettipäällikkö Majanen sanoo, että niin ei tapahtunut.
”Tässä ei ole sellaista takana. Tämä on arvio, joka sattui niihin päiviin”, Majanen sanoo.
Useat HS:n haastattelemat virkamiehet kuitenkin myöntävät, että kysymys nousee väkisinkin esiin tällaisella ajoituksella.
”Vähän kiusallinen juttu, koska tuollaisen johtopäätöksen siitä voi tosiaan tehdä, että näitä on yritetty vain jaksottaa sillä tavalla”, Majanen sanoo.

Kauppalehdessä oli sijoitusgurun arvio, että Nesteen osake on hinnoissaan. eli funadamentit eivät perustelu hintaa.

Kun nämä kaksi juttu yhdistää ja vähän miettii tehtyjä päätöksiä, niin voi tulla siihen yksinkertaiseen johtopäätökseen, että valtion ensi vuoden budjetti tasapainoittaan Nesteen  myynnillä. Nykyhinnoilla kuudenneksen myynnistä  kilahtaisi 1,5 miljardia euroa valtiolle. Lisäperusteluna voi käyttää KL:n jutun harvinaisen hyvää hintatasoa.

Sitten voikin taas jakaa rahaa, kuten Vatt eilen 11.9.2016 Ylen uutisille kertoi,  perusteettomia teollisuustukia.

Valtio saa tällä hetekellä rahaa miinuskorolla, joten mitään paniikkia ei ole keventää velkataakkaa. Yksinkertaisesti voi sanoa, että valtio tienaa enemmän pitämällä Nestettä, joka maksaa muihin sijoituksiin verrattuna hyvää osinkoa.
Enemmistöstä luopuminen on harkitsematonta taloudellisesti, huoltovarmuuden ja turvattomuuden lisääntymisen vuoksi. Isänmaata parturoidaan.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!