Kalevalan päivän puolivälin riihi

FiscalcostofausterityWolf20130227.JPG

Tänään kokoontuvat hallituspuolueet puolivälitarkistusriihi:
Aamutv:ssä ryhmäjohtajat kuvailivat seuraavasti astelmia.

-  Vero- ja talouspolitiikkaa on käännetty oikeudenmukaisempaa suuntaa: Hyvätuloiset maksavat ja vähäisimmät pientuloisten tuet nousevat, sanoi Jouni Backman, sd

- historiallisesti vaikeimpia aikoja takana. On pystynyt tekemään päätöksiä ja työllisyys säilynyt kohtuullisella tasolla, arvio puolestaan Petteri Orpo, kok

Pekka Haavisto, vihr: Tärkeintä on ollut perusturvan kohennus ja nuorisotakuu; Kaikki mukanaan yhteiskuntaan. Olosuhteet ovat olleet eloon jäämistaistelua.

Aina joku jarruttaa. Päättämättömyys lyö leimansa ?
- Sote-uudistus ja kuntarakenne kautta-aikojen  on suurin muutosyritys. Nyt on hetki, jolloin arvioidaan. mihin suuntaan mennään. Tästä oltiin yhtä mieltä
Jouni Backman  avasi asian: Vaikeus ei ole puolueiden välinen vaan puolueiden sisäinen erimielisyys yksinkertaisesti siksi, että asiat ovat todella vaikeita.

Hallituksen tavoite on ollut Työttömyys 5 ja 72 . Tiedetään, ettei tavoite toteudu.

Keinoina Haavisto  esitti:
Nuorisotakuu, osatyöllistettäviä lisää työhön ja pienet innovatiiviset yritykset.
Orpon reseptissä olivat: Uudet työpaikat ja yrittäjille uskoa. Vaikuttava muutoksia esim.  Yritysten verotukseen. Ei kuitenkaan selviä esityksiä, ne tulevat. Kolmen viikon päästä.
Backman palauttaa asian maan pinnalle: ”Hallitus pitää verotuksen kilpailukykyisenä kilpailumaihin nähden. Ei mitään mahdollisuuksia EK:n 15 prosenttiin.
Orpo jatkaa tuttua puhetta: Työpaikkoja on saatava ja kestävyysvajetta on pienennettävä.

Haavisto taas näkee jonkinmoista elvytystarvetta: Rautatieinvestointeja. Orpo toppuuttele: Ei ole kyse perinteisestä suhdannepolitiikasta. Toimintaympäristö on muuttunut. Tarvitaan uusia ratkaisuja.

Backman taas palaa maan pinnalle: Laaja työllisyyden tukeminen edellyttää perinteisen teollisuuden toimintaedellytyksistä huolehtimista; Vientiteollisuuden kilpailukyky on kiinni  Logistiikasta, työurista ja jopa  energian hinnasta..
 Ja lopuksi tietenkin eläkeikään:
 Backman muistuttaa, että Ruotsi on juuri nostamassa eläkkeen alaikärajaa 61 vuodesta 63 vuoteen eli Suomen alarajalle. Kyse on työuran alusta: opintojen alkamisesta ja opintojen kestosta ja työhön pääsystä ja työssä jaksamisesta.

Nythän on niin, kuten tapana on sanoa, että päätöksiä tehdään pelon ja toivon välimaastossa: Pelkoa tulee Italiasta ja myös USA:sta, jossa taitavat leikkaukset tietää toteutuessaan sellaista 0.5 prosentin miinusta BKT:hen. Italian komeliantterit eivät välitä mistään eikä ainakaan siitä, mitä Euroopalle tapahtuu. Sekoilun ja poliittisen epävarmuuden seuraukset olivat sotien välissä hirmuiset: Mussolinia emme hyvällä muistele.

ja sitten kotimaan kuvioihin tulee EK.sta Häkämiehen idea: Nollakorotus ja kompensaatio tuloverotuksessa. Kun muistamme vielä yhteisöveron alennusvaatimuksen niin  ei taida onnistua  Petteri Orpon ajatus hoitaa työllisyyttä ja kestävyysvajetta samanaikaisesti.
Nyt on valittava, nyt on oltava rohkeutta valita työllisyys ja kasvu.

Martin Wolf on aiheellisesti muistuttanut, että tiukka julkisen talouden kuuri ei ole oikea  valinta. Mutta ei se tarkoita vain veronalennuksia, vaan tarvitaan myös julkisia panostuksia esimerkiksi infrainvestointeihin ja asuntojen rakentamiseen.  

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!