Julkinen penkki on kaupunkisivistystä

Naantalinjulkisetpenkit20150621.jpg

Vietämme elämäämme, sehän on meidän, yrittäen saada samaan hetkeen auringonsäteen ja vapaan penkin ", kirjoitti Samuel Beckett vuonna In Texts for Nothing ( Tekstejä ei mitään varten)

Vapaa penkki; Siinä on ajatuksena jotain erittäin houkutteleva. Se ehdottaa löysäämän, vaikka vain pois muutamaksi minuutiksi. Ja paradoksaalisesti se on sellainen kaupunkien huonekalu, joka voivat ilmentää ajatusta tervetulleesta yksinäisyydestä kuin myös voi toivottaa kumppanin tervetulleeksi. Englannissa ihmiset yleensä hiljaisesti pettyvät, jos joku istuutuu penkillä viereen; se pilaa heidän yksinäiseen hetken. Välimeren maissa, penkit ovat sosiaalisia tiloja, paikkoja, joissa vanhempi väki istuu ja seurustelee ja seuraa kaupunkielämän kulkua.

Penkki on kaikkein arkisin huonekalu. Ennen oli tuoleja tai jopa pöytiä oli penkit. Penkki nimi on syvällä kielessämme - tuomari istuu penkillä, laatua vertaillaan bechmarkkaamalla. "Pankki" sana juontuu penkistä. Parlamentissa on sen etu ja takapenkkiläiset. Jalkapallossa voi joutua vaihtopenkille. Mutta penkki josta puhumme on tässä aivan erityinen erityinen tapaus, se on julkinen penkki.

Yllä oleva teksti on Edwin Heathcoten kirjoituksen otsikolla Public benches: the seat of civilisation (Julkiset penkit: sivilisaation istuin) alkuosa.

Kirjoituksessa kuvataan julkisen penkin historiaa, joka ei ole kovin pitkä. Siitä kunnallisen kaupungin symboli (a symbol of the civic city) 1800-luvulla. Artikkelissa kuvia erilaista penkeistä ja penkin käytöstä ja arkkitehtuuriaiheeseen liittyvä artikkeli päättyy:

Julkinen penkki on julkisella paikalla oleva yksityinen alue, pieni pala metropolin melskeessä, Se on paikka, jossa on hyväksyttävää olla kuluttamatta mitään, sillä voi vain olla.Todella vapaa penkki.

Tämä artikkelin myötä muistelen Naantalin julkisia penkkejä. Ne ilmestyivät ilmeisesti edellisen kylpyläjakson aikoihin ja muistan äitini (s. 1908) vielä lapsuusmuistoina kertoneen, että kylpylän vahva mies Atte Franck  hätisteli: ”Pois kakarat kesävieraitten penkeilt”.
Naantali on ollut kesäkaupunki ja penkit ovat olleet tärkeä osa viihtymistä. Puiston penkit ovat rimoista tai laudoista tehtyjä siirrettäviä ja talveksi pois vietäviä. Sen sijaan kiinteitä penkkejä on ollut kävelyteiden esimerkiksi Rakkaudenpolun varressa. Lankku pultilla kiinni kiven lohkareessa oli vanha malli.

 
Huokausten sillalla entisellä presidentin laiturilla ja laivalaiturilla( Killan laituri) ovat  olleet kiinteät laituripenkit.
1970-lvun lopulla venenäyttelyjen aitauksen rumuuden ja käytännöllisyyden ja turvallisuuden vuoksi pystytettiin vanahan kalalaiturin ja Mannerheiminkadun pään penkit. (Jätän mainitsematta aloitteen tekijän.)

Naantalilaisten suosittuja istumispaikkojen - tarkoitan vanhempaa väkeä- olivat pitkään Tavastin Killan seinustan penkit. Sitten kun kaupunki vuokrasi katualueen vuonna 1970 Pentti Mäkiselle ravintolan terassiksi, niin silloinen rantaparlamentti, johon isänikin osallistui eläkeläismiehenä, siirtyi Rantsun seinustalle. Nyt sekin on ravintolan tilana.


Luulenpa, että noilla paikoilla istuskellessaan hän kavereineen tuli vakuuttuneeksi rannan ajokiellon tarpeellisuudesta. Armas Rönnholmin ehdotuksesta moottoriajoneuvoilla ajo kielletty liikennemerkki poliisin vastustuksesta huolimatta saatiin 1970 luvun alussa hänen viimeisellä valtuusokaudellaan voimaan.

Nyt istuminen on keskittynyt Rantaravintolan ja erityisesti Kaivohuoneen edestä kulkevien kävelyteiden varteen. Kantanaantalilaiset suosivat Kaivohuoneen edustaa ilman suunnan ja vilkkaan kävelyliikenteen -siis elämän vuoksi. Naantalin julkisilla penkeillä näyttää olevan siis englantilaistyylistä yksinäisyyttä tavoittelevia kuin Välimeren maiden juttuporukoihin hakeutuvia istuskelijoita.

Huonompitapaisena suuntaa kulkuni tavallisesti kulutuksen piiriin, mutta ohi kulkiessani olen saanut huomata, että yleiset asiat ja erityisesti Naantalin historia ja menneet tapahtumat ovat keskusteluissa aiheena. Näin perimätieto kulkee sukupolvilta toiselle. Se on tasapuolisesti kaikkein käytössä olevaa naantalilaista kulttuuria.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!