Johdattaako Italia itsensä ja Euroopan mieron tielle

Kolumbian yliopiston professori Mark Mazower kirjoittaa FT:ssä arvion, että Italian tapaus voi johtaa demokratian laajempaan kriisiin. (Referoin alla vapaasti kirjoituksen näkökohtia) Lisään aiheeseen liittyviä kommentteja ja päädyn siihen, ettei hyvältä näytä.

.
Kreikan populistinen oikeistopuolue Golden Dawn ( Kultainen sarastus ?) on saanut 10 prosentin kannatuksen. Mutta tilanne on kuitenkin onneksi sellainen, että kreikkalaiset haluavat pysyä euroalueella ja sietävät siten koviakin ratkaisuja. Eli tämä ilmiö ei sinänsä siirry, ei heijastu muualle.
Sen sijaan Italiassa ongelma on suuri, koska poliitikot ovat menettäneet uskottavuutensa.
Eikä heitä voi korvata teknokraateilla kuten huomasimme vaaleissa Montin vaatimattomasta menestyksestä.

  • ”Teknokraattiset pääministerit kuten Italian Mario Monti ja Kreikan Lucas Papademos eivät ole vaihtoehtoja. Heillä on tosin puhtaat kädet, koska he ovat puoluepolitiikan ulkopuolelta. Mutta he ovat pankkien ja talouden luomuksia.  Koska he ymmärtävät rahaa, niin siksi ei eivät kelpaa äänestäjille, jotka enemmänkin toivovat sellaisia johtajia, jotka ymmärtävät heitä siis äänestäjiä.”

Lopputulos tästä voi olla vaarallinen: Irtisanoutumalla poliittisista liikkeistä, voidaan ajautua hylkäämään myös demokraattiset  instituutiot.

Brysselin vastaus kaikkeen on robottimainen vastaus ylläpitää tiukkaa taloutta. Tätä voidaan sietää korkeintaan ensi syksyyn asti. Silloin Saksan on arvioitava uudestaan omaa linjansa. (Keskustelua tästä on esittänyt Saksan presidentti Joachim Gauck.)

  • Eurooppa voi piankin olla valinnan edessä: Luopuako eurosta tai pitää siitä kiinni, mistä seuraa poliittisen kriisin muuttuminen kontrolloimattomaksi.


Tiukan talouden saarnamiehet eivät koe olevansa poliittisen kriisin yllyttäjiä., mutta sitä he ovat. Italian vaalitulos muistuttaa Euroopan johtajia siitä, että heidän pitäisi kiinnittää huomiota äänestäjiinsä, kansalaisiin.

  • Tällä palstalla olen lainannut Italian vaalien jälkeen Brysselin ja Saksan reaktioita lainaamalla seuraavia kannanottoja.Olli Rehn, EU: n talous komissaari kertoi, että vaikka vaalit jättivät "monimutkaisen" kuvan, hän oli kuitenkin luottavainen  siihen, että Italian johtajat - erityisesti presidentti Napolitano, joka pelasi keskeinen rooli Berlusconin hallituksen vaihtamisessa - olisi valmis "nopeasti kartoittamaan tietä eteenpäin".

    Guido Westerwelle Saksan ulkoministeri korosti Berliinin intressi saada Montin kurinalaista finanssipolitiikalle ja rakenteellisia uudistuksille jatkoa. "Italia on keskeinen rooli Euroopan velkakriisin  voittamisessa," hän sanoi. " velkakriisin suhteen istumme  kaikki samassa veneessä Euroopassa."

Tiukasti talouteen kiinnittymällä ei ole pystytty estämään poliittisen kriisin laajentumista, joka ei vahingoita pelkästään EU integraatiota, vaan se voi vaarantaa maanosan demokraattisen järjestyksen..


Martin Wolf kirjoitti talouden tiukkuuden vakavista taloudellisista seurauksista viitaten ekonomistien arvioihin siitä, että talouden tiukentamine on vähentänyt BKT:n kasvua siten, että velan suhde kansantuloon on entistään huonontunut. Hänen kirjotustaan referoin ja sen pohjalta kommentoin muutama päivä sitten seuraavasti.


  • Wolf syyttää ongelman perimmäiseksi syyksi sitä, että EKP ei alun alkaen ottanut hallitusten  viimeisen takaajan roolia. Tässä muistutan, että tästäkin on puhuttu tällä palstalla moneen kertaan ja onhan tämä taas läheistä sukua niille paljon parjatuille eurobondeille, joita kaikkien on pitänyt intohimoisesti ja yhtenäisenä rintamaan vastustaa ja tässä ollaan. Mietitään tätä, kun seurataan sydän syrjällään Italian menoa.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!