Itsevaltius on vanhanaikaista

LeninistisenyksinvallanhaasteWolf20171101.JPG

Martin Wolf FT:ssä jaksaa kiinnittää huomionsa oleellisiin kysymyksiin. Hän kaivaa esiin grafiikkaa arvioittensa vakuudeksi. Tarvitaan innovatiivisuutta – uuden luomista. Hän osoittaa kuinka tällä saralla olemme jääneet jälkeen.


Mutta saman hengenvetoon hän muistuttaa ja opettaa uskollisena arvoilleen:

  Hauraan lännen on tunnustettava - ja otettava oppia Kiinasta tunnustaen, että lännen talouden ja politiikan hallinta on ollut epätyydyttävä jo vuosia tai jopa vuosikymmenien ajan. Länsi päästi rahoitusjärjestelmänsä karkaamaan valtavaan finanssikriisiin. Se on jatkuvasti laiminlyönyt investoinnit tulevaisuuteen. Tärkeää on huomat, että erityisesti Yhdysvalloissa se on sallinut syvän jakolinjan syntymisen taloudellisten voittajien ja häviäjien välille. Eikä vähintä ole, että se on sallinut valheiden ja vihan kuluttaa sen politiikkaa.

Puoluejohtaja Xi puhuu " Kiinan kansan voimakkaasta uudistamisesta ".
Länsi tarvitsee myös uutta otetta. Se ei voi uudistua ajautumalla kopioimaan liian paljon nykymaailman autokratioita. Se ei saa luopua perusarvoistaan, vaan ne on herätettävä eloon uudelleen. Sen on luotava entistä osallistavampia ja dynaamisempia taloutta, elvytettävä politiikkaa ja uudistettava sitä niin, että  yhtäältä kansallisen ja globaalin välistä ja toisaalta demokratian ja teknokratian välistä  haurasta  tasapainoa parannetaan. Se on välttämätön ehto kehittyneelle  terveelle demokratialle. Autokratia eli itsevaltius on ikivanha ihmisen normi. Se ei saa olla viimeinen sana.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!