Pelko panee potkimaan

NykkiC3A4maalilmanmenollejapotkuBrysseC3B6lilleStephens20140515.JPG

  • Populismin leviämisen syy on pelko. Eurooppalaiset näkevät maailman, jossa globalisaation voitot on käärinyt rikkain 1 prosentti. Omat tulot ovat polkeneet paikoillaan, työpaikat ovat epävarmoja, ja monien lapset työttöminä. Ääriainekset ovat identifioineet maahanmuuttajat ja EU:n vihollisikseen. Todellisuudessa äänestäjät heiluttavat nyrkkiä maailmanlaajuista taloudellista yhdentymisprosessia vastaan, joka on purkanut kansalliset rajat.
  • Bruce Stokes, johtaja Pew's asennetutkimus instituutin johtja, on oikeassa: "Globalisaatio on synnyttänyt hallinnan menettämisen siinä mielessä, että on yhä enemmän päätöksiä, jotka vaikuttavat kansalaisten jokapäiväiseen elämään, ja jotka  tehdään kaukana ja ottamatta huomioon heidän etujaan".
    Vaikka EU ei ole syyllinen, mutta näissä tunnelmissa ei mikään estä antamasta tuntuvaa potkua Brysselille
    . Philip Stephens FT 15.5.2014
Näinhän se menee.
Kun todellinen syyllinen on kaukana tai peräti tuntematon  tai hahmottamaton, niin monotetaan niitä joita voidaan. Siinä rasismin syvin olemus ja sellainen on politiikan populismin idea.
Harva meistä tuntee yhtäkään maailaman rikkaimmista ja jos tunteekin niin eihän niille mitään voi. Syytetään sitten jotain muuta etäällä olevaa ja kaikkien muidenkin haukumaa eli EU:ta. Ennen oli Helsingin herrat ja tai ryssät, joskus laulettiin: Kivekäs , Virkkunen, Erkko Scherlacius (Laulu 20 perheestä). Nyt  ovat sitten "Bryssät ja siellä missä ongelma , siellä EU".
Tarkemmin analysoituna ilmiö on tuttu, jota parahaiten kuvaa tilastoillinen totuus siiä , että hukkumiskuolemien  ja jäätelönmyynnin välillä on positiivinen korrelaatio eli yhteys; jäätelön myynnin kasvu lisää hukkumiskuolemia. Jokainen tietää, että lämmin ilma lisää jäätelön myyntiä ja uimista, johon hukkuminen liittyy.

Samalla tavalla globalisatioon liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet globalisaation edetessä  EU-jäsenyyden aikana. Maailmaistumisen ongelmat olisvat olemassa vähintää yhtä pahoina, jos olisimme EU:n ulkopuolella. Sanavalmiiden timosoinien sutkauksien myötä kansa on ollut valmis itsepetokseen. Demokratiassa itsensä kurittaminen on luvallista, vaikka tyhmää.


014

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!