Joskus näinkin päin

TrumpeiajattelekutenmuutpolitiikotEconomist20161014.jpg

Ani harvoin tuskin koskaan, on politiikoille pilapiirroksessa suotu fiksumman rooli.
Donald Trumpin aivokuva (Economist 14.102016) painottaa itsekästä pukukoppikeskustelijan lohkoa kun taas ympäristö on on mikroskooppisessa ja muutkin tärkeät poliittiset aiheet vähäisessä roolissa. Ja kun Trump on erilainen kuin politiikot. Niin politiikko ei olekaan tällä kerralla  se tavanomainen typeryksen rooli.  

Kansainvälisten Talouslehtien tapa käydä ajankohtaiskeskustelua on ilmeikästä ja monesti myös kriittistä taloutta ja sen nykyilmiöitä kohtaan.
Kun tänään valmistaudumme ulkopolitiikka-aiheiseen presidenttiehdokkaiden väittelyyn on astelma ennakkoasetelmien valossa sellainen, että Donald Trump pärjää, jos ei mokaa kun taas Hillary Clinton ei onnistu, jos ei loista.
Venäjä kysymys tulee olemaan mielenkiintoinen Suomenkin kannalta. Me oleemm olleet kovin varmoja siitä, että USA tykkää meistä ja on valmis pahan päivän tullessa  auttamaan. Mutta nyt Trump uhkailee, ettei pieniä Nato-maita auteta, elleivät panosta tarpeeksi omaan puolustukseensa. Itsestään selvää olisi, että kumppaneita ei edes mainita.
Ja nyt Suomen  presidentti ja ministerit UTVA:ssa jyrkentävät linjaansa:

Presidentti ja ministerivaliokunta myös jyrkensivät lausuntoaa Syyriasta todeten, että suurimman vastuun konfliktin kärjistymisestä kantavat Bashar al-Assadin hallinto ja Venäjä.
– Suomi pitää tärkeänä, että epäillyt sotarikokset tutkitaan ja syylliset saatetaan oikeudelliseen vastuuseen. Konfliktin osapuolten tulee välittömästi lopettaa sotatoimet, mahdollistaa humanitaarisen avun perillepääsy käytännössä sekä sitoutua edistämään Syyrian konfliktin ratkaisemista poliittisesti, tasavallan presidentti ja ministerivaliokunta toteavat tiedotteessaan.

Tapaamisessa keskusteltiin myös Suomen Nato-kumppanuudesta. Tasavallan presidentti ja ministerivaliokunta ilmoittavat pitävänsä tärkeänä, että Suomen Nato-kumppanuutta vahvistetaan edelleen ja EU-Nato-yhteistyön tiivistämistä tuetaan. Yle 19.10.2016

Ihan hakematta tulee mieleen, että taisi Liettuan presidentin vierailulla olla vaikutusta Suomenkin kantoihin. Tämä helpottaa tietenkin araksi luonnehditun pääministeri asemaa EU:n huippukokouksessa, siellä voisi jopa lausua jotain.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!