Oikein ja viisaasti on vaikea päättä

MerkeljohtaatuolikleikkiC3A4Wolf2015050707.JPG

Lopullinen vihoviimeinen takaraja on ensi sunnuntaina-päättivät ärsyyntyneet EU-johtajat.

Suomen pääministeri Juha Sipilä on vähemmän toiveikas, kuin oli ennen kokousta. Epäilen, että arvio on varmuuden vuoksi annettu.
Timo Soini on laukonut omaan tylliinsä olleensa viisi vuotta oikeassa ja muistutti taas kerran, että etelän (huom katolisen Euroopan mr) mentaliteetti erilainen, niin, että joutavat lähtemään meidän hyvien pohjoisten maiden porukasta. Toisaalta hän muistuttaa, että EU kokonaisuus. Se onkin sitten toinen juttu. Ja kun ajattelen, että nämä ovat jotenkin kokonaisuus ja ajattelen niinkin, että voi olla tilanne, jossa muu Eurooppa tuntee Suomen ulkopuoliseksi, solidaarisuuden piirin kuulumattomaksi. EU poliltiikka on hallituksen ja pääministerin vastuulla, mutta kun mennään toimiin, joilla kokonaisuutta siis EU:ta uhataan on kysymys Suomen ulkopolitiikasta ja kysyä sopii, mitä Sauli Niinistö ulkoministerin linjauksista tykkää? "Tässä siull on sallanen", sanoi Niinistö hallitukselle Rokkaa lainaten.Juuri ny taitaisi olla Rokalla tekemistä - monella tavalla assosioiden.

Saksan sisäisistä asioista annetaan erilaisia tulkintoja Turun Sanomien alakerrassa EU tutkija tiesi kertoa, että Merkel on enemmän kasallisen päätöksen kuin taas Schäuble on liitovaltiotyylisempi. Mahtaakohan tähän löytyä todisteita, vai onko sotkettu taloudellisesta tiukkuuserot ja unionin kehitys. Saksassa on kuten tällä palstalla on puhuttu sellainenkin ilmiö, että SPD on tiukka linjainen siis vähemmän solidaarinen. Se johtuu poliittisesta taktiikasta: änkyrävasemmiston nousulle on saatava loppu.

Eli kaikki päätökset peilataan kotimaahan; oma suu on lähempänä kuin säkin suu. Näinhän se maailma on aikaisemminkin saatu liukuvalle pinnalle.


Martin Wolf yrittää olla kekseliäs ja miettii kuvioita ja grafiikka sekä muistuttaa, että tähän on tultu Kreikan holtittomuuden ja myös lainottajien leväperäisyyden seurauksena. Solidaarisuuden puutetta ei siten voi perustella toisten eli Kreikan huijauksella kuin puolet ja vastaavasti Kreikka ei voi kaikkea syytä kääntää muiden niskoille eikä myöskään nykyjohto voi pestä käsiään kokonaan menneiden kreikkalaisten päättäjien teoista. Wolfin toiveikas lopputoteamus on:

Mutta en ole vakuuttunut että Kreikka sen paremmin kuin muutkaan euroalueen jäsenet haluavat Grexitiä.. Niiden pitäisi yrittää löytää vaihtoehto. On tunnustettava se tosiseikka, että lisää avustaminen Kreikan velkaongelmassa on oikein ja järkevää. On löydettävä pankeille toimintamahdollisuus. Sen jälkeen voi jättää Kreikka sitten oman onnensa nojaan. Kreikalle omistettu aika voitaisiin sitten sitten käyttää muualle.

Mutta politiikkaa ei ole logiikkaa ja sen huomaa kun seuraa suomalisia eivätkä muiden maiden poliitikot ole sen kummempia, ikävä kyllä. Vain Venäjällä on selvät tavoitteet, Ne tunnetaan historiasta ja niitä vaikea sietää. Siksi pitäisi EU:nkin löytää pienimmän yhteisen nimittäjän linja.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!