Saksako tekee Gerexit?

WolfEKPntoimet20150121.JPG

Martin Wolf pohtii FT:ssä  EKP:n tilannetta arvioiden Sveitsin eurosta irrottautumisen vaikutuksia.
Se on kova paikka saksalaisille, jos Sveitsin frangin jo tapahtunut 18 prosentin arvon nousu jatkuu.
Pohdinnaasa on myös, onnistuuko EKP:n  rahapolitiikan kevennys. Myydäänkö valtion velkakirjoja EKP:lle ja ennen muuta  lainataanko näin saatuja rahaoja markkinoille?  Se on tärkeä, vaikkakin teknisluontoinen kysymys, sillä kasvua tavoitellaan.
Järjestelmän kannalta vakavampi ongelma on poliittinen. Onko EKP itsenäinen vai onko liian riippuvainen Saksan keskuspankista, Saksan poliittisesta johdosta ja viime kädessä saksalaisten mielipiteestä? Kysymys on aiheellisesti kääntynyt.
Wolf lopettaakin  kolumninsa:

Kaikki on EKP:n varassa. Se voi epäonnistua, ei siksi, että se on liian itsenäinen, mutta siksi, että se ei ole tarpeeksi riippumaton. Vastaavasti euroalueen voi epäonnistua, ei siksi, että olisi vastuutonta tuhlaavaisuutta vaan pikemminkin siksi että patologista säästäväisyyttä. Lopulta EKP: n on pyrittävä tekemään työnsä. Jos Saksa ei sitä kestä, se ehkä voi harkita oma Sveitsin mallia ja lähdettävä.

Nyt niitä termejä sataa. Grexitillä on jo historiansa, Swexit on tuore tapaus ja nyt ehdotetaan jo Gerexitiä. Matin Wolfin viimeinen idea on Gerexit. Arvelen hänen ehdotuksellaan pistävän saksalaiset todelliseen kokeeseen. Onko sittenkään  viisasta vetää liian kireälle suhdetta EKP:hen. FT:n kivirekivertaus heikoilla jäillä  ei ole huono.

Suomessa on ollut vahvaa taipumusta haukkua kahta väärää puuta: Tuhlailevia etelä-eurooppalaisia tai liian korkeaa euron hintaa. Kun euron arvo on nyt pudonnut ja kun etelässäkin kasvu sarastaa, niin pitäisiköhän katsoa omia kotimaisia linjauksia.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!