Yhteistoimintaa ja miksei erikoissairaanhoito vois kuulua valtiolle

Maakuntaliitto järjesti tänään tilaisuuden, jossa kunnat ryhmittäin ja erikseen kertoivat näkemyksiään. Samoja lauluja pääosin. Salolaisten ei tarvitse tehdä selvitystä, paitsi jos Somero tahtoo. Ruotsinkielinen saaristo on valmis yhteenkin kuntaa, mutta nykymenokin kelpaa.
Vanha hyvä Projektin määritelmäkin kuultiin: Älytön pakottaa halutonta tekemään mahdottomia.
Raision Ari Leinonen toisti kehyskuntien kannanoton ja sitä täydennettiin Markku Tuunan toimesta: Saaristoisuus tulee olla poikkeamisperuste nyt kuten se oli Paras-hankkeen aikana.

Turun edustajana Jarkko Virtanen käytti varsin rakentavan puheenvuoron, joka päättyi toivomukseen, että tehdään mitä tahansa tässä ja nyt, niin ei jätetä hoitamatta käynnissä olevia yhteistyöhankkeita.
Tästähän on juuri ollut kysymys, että aikoinaan Paras-hankkeen ajaksi ja nyt taas lopetetaan yhteistoiminnan kehittäminen. Se on tyhmää. Luottamusta pitää rakentaa, päädytään sitten mihin tahansa. ja kun maakunnan kaikuja kuuntelee, niin voi olla melko varma, ettei mitään suuria mullistuksia ole odotettavissa. 

Sote-asiaakin sivuttiin. Sairaanhoitopiirin johtaja O-P Lehtonen  esitti lyhyen kriittisen arvion  Sote-uudistuksen ideoista. Hän ei nähnyt tarkoituksenmukaiseksi sairaanhoitopiirin lakkauttamista; siihen liittyisi huima määrä käytännön ongelmia. Tosin hän oli valmis rakenteiden kehittämiseen. Sen sijaan hän torjui esittämäni vanhan idean siirtää erikoissairaanhoito valtiolle. Hän viittasi Norjaan ja yleisemmin hän epäili, että valtion tuottamana palvelut tulisivat kalliiksi.  
Jokainen puhuu omassa asiassaan ja näen erikoissairaanhoidon niin vaativana toimintana, että sen suunnittelun tulisi olla valtakunnallista ja resursointi olisi hyvä myös antaa näille kestävyysvajeesta huolta kantaville ihan suoraan. Olen aikoinani valtiojohtoista mallia esittänyt hallinnoitavaksi myös paikallisilla edustajille vahvistettuna. Erikoisosaaminen terveydenhoidossa on sellaista niin korkeaa ammattitaitoa vaativaa, että maassamme tulisi johtoon saada parhaat voimat. Perusterveydenhoito pitää säilyttää kunnallisena ja lähellä asiakasta olevana palveluna.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!