Vuosi 2014

Torinkuusitoivotus20141229.jpg

Gideon Rachman luokitteli viisi tärkeintä globaalia vuoden tapahtumaa:

  • Ensimmäinen on Venäjän ja Lännen suhteiden katkeaminen Ukrainan kriisin seurauksena.
  • Toinen on USA:n paluu sotaan Lähi-itään.
  • Kolmanteen sijaan oli kovaa tungosta Brasilian jalkapallotappiosta ebolaan. Hän valitsi kuitenkin Narendra Modin ja hänen puolueensa BJP voiton Intian vaaleissa.
  • Neljännelle sijalle nousi Barak Obaman menestys. Vaikka häntä syytettiin Lähi-idän heikosta hoidosta ja vaikka demokraatit hävisivät kongressivaalit, niin hän vapautui tekemään selkeät uuden linjaukset maassa olevien Ns. laittomien siirtolaisten aseman muuttamiskesi ja rohkean päätös lopettaa Kuuban saarto.
  • Viides juttu oli sitten IMF:n laskelma, jonka mukaan ostovoimapohjalta arvioituna Kiina on maailman suurin kansantalous.

EU:n ongelmat eivät päässeet listalle, koska vuosi ei ollut käänteentekevä, vanhat vaikeudet jatkuivat ja ehkä vuonna 2015 tapahtuu jotain merkittävämpää. Siihen viittaa eilinen tällä palstalla ollut juttu äänestäjien asemasta.

Suomessa tapahtui merkittävä käänne,
kun kuntauudistus ja sote- muutos saivat aivan uuden suunnan. Kataisen hallitus vihdoin hyväksyi parlamentaarisen valmistelun ja luopui pakkoliitoskannoistaan.

Turun seudun osalta
näillä oli suuri merkitys. Selvitysmiesten ahdistus muutti ensi hetkeksi neuvottomuudeksi, mutta sitten se kääntyi uusia ajatuksia ja paljon selvityksiä aikaan saaneeksi ajatushautomoksi, jonka seurauksena pallo on selvästi siirtynyt kunnille.
Kokonaisasetelmaa suurimmat uhat tulevat valtionosuusuudistuksen ja sote:n rahoituksen suunnalta. On ennen näkymätöntä saada kertaheitolle yhteisvaikutukseltaan kolmen veroprosenttiyksikön tulojen vähennykset muutoinkin synkeään taloustilanteeseen.

Me sosialidemokraatit olemme rämpineet vähän neuvottomina.
Henkilövaihdoksiin se sitten johti ja yllättävän koville se otti. Puheenjohtajan vaihdoksessa ei kysymys ollut mistään linjavaalista vaan enemmän jääkiekon valmentajavaihdoksen tyyppisestä yrityksestä kohentaa kuvaa. Vaihdos tehtiin vaihdoksen, ei niinkään persoonien perusteella.
Juuri nyt tilanne on aavistuksen valoisampi, ei meistä vaan muista johtuen. Suhteellinen asema on suotuisampi ja niinpä tällä hetkellä on vähintäänkin teoreettinen mahdollisuus sijoittua kakkoseksi tulevissa vaaleissa. Demareiden kannatus Nuorten 18-24 vuotiaiden ryhmässä kolme prosenttia kaikkien aikojen alhaisin, onneksi sitä kompensoi perussuomalaistan kuuden prosentin kannatus naisten keskuudessa.

Naantalissa merkittävin yksittäinen päätös oli kaupunginjohtajan valinta.
Kokoomuksen ehdokkaan putoaminen jo alkuerissa oli puhtaasti Kokoomuksen oman toiminnan tulosta. Onneksemme osoittautui, että meiltä löytyi toimintakykyinen enemmistö, joka uskalsi valita keskustataustaisen ammattimiehen Jouni Mutasen tehtävään. Uskomme sitoutumiseen ja ahkeruuteen. Jos enemmän saadaan niin hyvä.

Kallu Sipposen pitkä paikoin vaivalloinen mutta sitäkin monipuolisempi ura Naantalin palvelemisessa päättyi viran osalta komeaan finaaliin hänen itsensä, mutta ennen muuta kaupungin talouden kannalta. Työ tekijäänsä kiittää ja me muutkin vähän! 
Kallun valinnassa päästiin tavanomaisen kuka muu, muttei asenteesta. Kiitos nuoremman kokoomuspolven, joka nyt on siirtynyt laajemmille vesille.
Onnea uusiin tehtäviin Matti Rantaselle.

Naantalin Työväenyhdistys täytti 120 vuotta.
Sitä juhlittiin perhepiirissä puheenjohtajan Antti Rinteen puhuessa ja historian siipien suhistessa. Vaikeaa on menneisyydessä ollut, tämä päivä on kevyttä, mutta erilaista, monimutkaistakin. Taloudellisesti pärjäämme kohtalaisesti, mutta vetovoiman kanssa ei ole kehumista.

SDP Naantali voisi olla dynaamisempi ja houkuttelevampi.

Aallon Hanski mutta enne muuta  minä puheenjohtajana tietenkin olemme päävastuulliset. Aina silloin tällöin saan sapekasta palautetta tyylistäni ihan syystäkin. Ei se ylpeyttä ole, mieluummin tyhmyyttä, mutta ei tyhmänylpeyttä. Ymmärrystä toivoen ja uusia vaihtoehtoja etsien eteenpäin, kyllä aika viimeistään hoitaa.

Hyvääkin on aikaan saatu:
Meillä on myös ollut joukossamme hyviä seurakuntavaalien vetureita Riitta Alhon johdolla ja toisella suunnalla aivan harvinaista menestystä on ollut uusilla pääluottamusmiehillämme Heikki Lindgrenillä ja Kimmo Aholla työpaikoillaan.
Naisjaostokin on aktivoitunut ja meillä on edustus puoluekokouksessa, piirihallituksessa niin ukko- kuin nuorisopiirissäkin, niin että huonomminkin voisi olla.

Kiitollisuudella suljemme tämän vuoden kirjoja ja toivotamma tosillemme näin aikoina painottaen Rauhallista Uutta Vuotta

Ps. Vuoden FT:n ennusteista referaatti kirjoituksia sivuillaTUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!