Voittoja ja tappioita

stephensEurooppasuurinhC3A4viC3A4jC3A420140628.JPG

  • Mutta vaikka pääministeri David  Cameron kutsui Jaen-Claude Junckeria  "Brysselin sisäpiiriläiseksi", hän pehmitti ilmaisuaan sanomalla, että heidän pitää työskennellä yhdessä jättäen "syrjään retoriikka". Se oli merkittävä muutos pääministerin sävyssä, joka oli varoittanut "seurauksista", jos veteraani dealmaker Luxemburgin entinen pääministeri valitaan komission johtoon.
  • Sovitteleva sävyyn yhtyivät muiden EU maiden johtajat, jotka huippukokouksessa annetussa julkilausumassa lupasivat, että komission puheenjohtaja valitaan tulevaisuudessa tavalla, joka ottaa huomioon Cameron esiin nostaman huolen "EU: n tulevasta kehityksestä".
    FT 27.6.2014


Angela Merkel ilmaisi näkemyksenään, että EU voi kehittyä eri tahtisesti. Niinhän tässä on tietenkin jo tapahtunut erityisesti EMU-maat kontra  ulkopuolellel jääneet ja sisään pääsemättömät.

Ja nyt Junckerin valinta siirtyy parlamenttiin, jossa ainakin sosialistit ovat olleet tyytyväisiä siihen, että ennen vaaleja annettu lupaus vaalien vaikutuksesta otetaan huomioon. Mutta saavatko he muutoksia EU:n talouspolitiikassa vai jääkö saavutukseksi vain parlamentin saksalaisen Martin Schulzin puhemiehen paikka. se olis Purrhoksen voitto.

Briteille tämä on kova paikka ja tietenkin myös EU:lle. Jos britit suivaantuneena jättävät unionin.Siltä suunnalla tulevissa kirjoituksissa toivotaan  Angela Merkelin  vielä harkitsevan kantaansa.Se taas lähes mahdotonta Saksan sisäpoliittise asetelman kannalta

Junckeria moititaan pelkäksi dealmakeriksi, jolta puutuu visio, jota Eurooppa tarvitsee ja siksi esimerkiksi britti kolumnisti Philip Stephens epäilee, että Eurooppa on tämän dealin suurin kärsijä. Näinhän on tahtonut EU:n puitteissa käydä, kun sisäpoliittiset kansalliset asiat ohittavat yhteiset intressit. Tässä suhteess brititi ovat suuri syyllisä, mutta eivät ainoita. Pienet maat ovat taas tässä kärsijöiden joukossa.
Mutta komission puheenjohtajan valinta pääministerien toimesta neuvostossa ei ole antanut parempia tuloksia. Jaques Delorsin jälkeen, kun vahvat  Kohl ja Mitterrand väistyivät ja tasapaino kääntyi Saksan suuntaan, ovat valinnat olleet kompromisseja, joissa ei ole ollut kehumista.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!