Voitonvarmuutta siellä ja itsevarmuutta täällä

Sieppaa-2.JPG

  • Euroopan suurimman  talouden Saksan luottamusta kasvoi 7,6 pistettä syyskuussa 49,6 ylittäen  analyytikoiden ennusteet 4 pisteellä.
  • Zew talouden ilmapiiri indikaattori on korkeimmalla tasollaan siiten huhtikuussa 2010 ja antaa vauhtia liittokansleri Angela Merkelille sunnuntain vaaleihin. FT 17.9.2013

Älä välitä tuomionpäivän saarnaajista: Eurooppa on vahvistumassa, otsikolla kirjoittaa valtionvarainministeri Wolfgang Schäuble FT:ssä 17.9.2013

Hän vastaa Saksan menestyksen epäilijöille ja kehuu nykyhallituksen saavutuksia. Kiitoksia saavat työmarkkinaosapuolet jo vuonna 2003 alkaneesta sopeuttamisen, jolla työvoimasta on tullut joustava ja kilpailukykyä on voitu  parantaa. Tuotekehitys -  ja tutkimus ovat nousseet vain Tanskassa ja ja Ruotsissa Saksaa  korkeammalla. Resepti  ei ole pelkästään eurooppalaisen konsensuksen tulosta Saksassa vaan monien parlamenttien tukemana samalla keinolla on saavutettu tuloksia Britanniassa 1980- luvulla ja Ruotsissa ja Suomessa 1990-luvun alussa. Viime aikoina Aasiassa ja muissakin kehittyvissä maissa on toimittu sanoin

  • Joten mitä johtopäätöksiä voimme tehdä 2000-luvulla Saksan ja nyt tuoreemmasta euroalueen sopeuttamista Näen niitä olevan kaksi:.
  • Ensimmäinen, on, että rakenneuudistukset ottavat aikansa. . Niiden tekijöiltä vaaditaan kärsivällisyyttä ja taitoa sivuuttaa seireenien kutsut  pikaparannuksiin sekä eritysintressien protestit.. Parannuksien merkit eivät  ole syy perääntyä – vaan ne ovat syy jatkaa sitkeästi.
  • Toinen, mutta ei vähemmän tärkeä syy on, että huonoina aikoina meidän pitäisi taistella vastaa ihmisten taipumusta ekstrapoloida, jatkaa  nykyisyys trendinä tulevaisuuteen. Järjestelmien mukautuu, ja laskusuuntaus kääntyy. Toisin sanoen rikkoutunut voidaan korjata. Tämän päivän Eurooppa on todiste tästä.

Näin ennen vaaleja kaikki on tietenkin sallittua. Mutta taas kerran voi sanoa, että huolimatta harjoitetusta Saksan politiikasta olemme nousemassa suosta, johon saksan yltiöpäinen ja muista piittaamaton politiikka on johtanut.EKP:n rohkeus pelasti katastrofilta. Suomi on ollut Saksan uskollinen taistelutoveri tässä tiukkuuskamppailussa, vaikka erillissodaksi Suomen vakuusvaatimukset voidaankin luokitella.

Pelkään, että Suomen nyt valitsema rakennepolitiikka on Saksan reseptin mukaista. Sen perään on täällä huudettu ja nyt taidamme sitä saada päätelle siitä, että kyllä kunnian kukko on moniäänisestä laulanut. 
Jutta Urpilainen oli aamutelkkarissa itsevarmana.  Monelta taholta on kiitosta tullut. " Viis 15 prosentista, kunhan isänmaa pelastetaan", oli kova tarina.
Mutta pelastetaanko isänmaa?
Hyvää tässä kokonaisuudessa on paluu yhtyeisymmärryksen politiikkaan.Jos se jatkuu, voi mahdollisuuksia olla ehdolla , että niskan päällä oleva pääoma tulee taakan kantoon.

Sen sijaan on vaikea uskoa, että parin miljardin kuntatalouden leikkaukset olisivat hyvinvointivaltion säästämistä. Kirjastoa eikä terveyspalveluja ei leikata , niitä tehostetaan paremmiksi leikkauksista huolimatta, on vain puhetta. Todellisuudessa ulkoistaminen on mahdollista ja sen avulla saadaan näennäissäästöjä. Ja tietenkin voidaan vapaaehtoisia kuntapalveluja kuten kulttuurin ja vapaa-aikatoimen toimintoja leikata. Mutta ei sieltä ole tarpeeksi saatavissa. Ja mitä siitä seuraa alueelliselle kilpailukyvylle ja ihmisten jaksamiselle.
Hokus Pokus ja matalapalkat ja lisääntyvät pätkätyöt tilalle lienee ainoa mahdollinen tie. Se olisi sitä Saksan mallia.

Ja kunnallisveron kiristäminen on työn verottamista ja kulutuksen hillitsemistä ja siis työttömyyttä lisäävää. Jäljelle jää vain kunnallinen pääomavero, jota taas eivät valtaa käyttävät virkamiehet suosittele ja joka siksi jäänee haaveeksi.
Isänmaan kohtalo ratkeaa kansainvälisen talouden kehityksen mukana ja SDP:n kohtalo ratkaistaan poliittisten valintojen perusteella.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!