Voimamiesten houkutus

StrongmanRachman20160517.JPG

Gideon Rachman kirjoittaa FT:ssä ja muistuttaa, että USA tulee jälkijunassa:

Historioitsijat voisivat jonain päivänä korostaa vuoden 2012 käännekohta. Tuon vuoden toukokuussa Vladimir Putin palasi Kremlin Venäjän presidentiksi. Muutama kuukausi myöhemmin Xi Jinping asetettiin Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeriksi.

Sekä Putin että Xi korvasivat epäkarismaattiset (uncharismatic) johtajat – Dmitri Medvedev ja Hu Jintao — ja alkoivat nopeasti luoda uudenlaista johtajuutta. Median kannustamana rakennettiin  voimaa ja isänmaallisuutta korostava uusi mies huipulla ja  henkilöpalvonta alkoi.

Egyptin Abdel fattah al-Sisi, Turkin Recep Tayyip Erdoğan, Intian Narendra Modi, Unkarin Viktor Orban ja Filippiinien Rodrigo Duterte kuuluvat voimamies sarjaan. Tämän porukan jatkeksi on nyt nousemassa Mr. Trump — jonka republikaanien presidenttiehdokkuus näyttää varmalta..

Pääministeri Erdogan on ollut läheiset suhteet presidentti Putinin ja presidentti Syyrian Bashar al-Assadin mutta nämä suhteet ovat muuttuneet  katkera vihamielisyydeksi. Historiasta muistamme, että Hitlerin ja Stalin 1939 sopimus päättyi sotaan Saksan ja Neuvostoliiton välillä kahden vuoden päästä.

Hälyttävä todellisuudessa on, että voimamiesjohtajien vaikutus harvoin rajoittuu vain  kansallisen rajojen sisälle. Aivan liian usein kotimaan politiikkaan väkivaltainen pohjavire leviää kansainvälisesti.

Johtajilla on väliä. Tällainen aika helposti synnyttää joka puolella kaipuuta vahvan johtajan "turvaan". Emme välitä siitä, että niin kutsutut vahvat johtajat ovat melkein poikkeuksetta käyttäneet valtaansa väärin niin omia kuin muitakin kansoja kohtaan.

Orponkin pitää näyttää vahvalta

Lainaan tähän, vaikka kyse on ihan eri luokasta ja tasosta Petteri Orpon kampanja-avauksessa lasuttua.


Orpo kertoi ihailevansa muun muassa 1970-luvun kokoomusvaikuttajaa,  Juha Vikatmaata ja niin sanottuja 1970-luvun puolueen ”remonttimiehiä”. Hän myös sanoo suuresti ihailevansa tasavallan presidenttiä  Sauli Niinistöä.

Sauli Niinistö on vahva ja kova. Orpo lausumallaan halunnee saada osakseen jotain tuosta säteilystä. Petterihän on itse on taas joustava yhteistyömies.

Petterin arvostettujen konkariedustajien . ” Kääriäinen (kesk),  Pekkarinen (kesk), Zyskowicz (kok),  Kanerva (kok) ja  Risikko” ei ollut yhtään vasemmistolaista.
Sekin taitaa olla Kokoomuksen johtoon pyrkivälle sopiva ajankuva, vaikka se ei sovikaan yhteen Turussa toimineen Orpon mallin kanssa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!