Voiko kristitty olla muuta kuin demari?

Monien teologien mielestä pääsiäinen on kristikunnan tärkein juhla. Tapakristityt pistää useimmiten joulun ykköseksi. No yhteistä tietenkin näille juhlille on niiden liittyminen Jeesuksen syntymään ja kuolemaan.

Pastori-päätoimittaja Mikko Salmi käsitteli Demokraatissa kysymystä:Voiko demari olla kristitty?
Ja kunnon suomalaisen tapaan hän vastaa kysymällä: Voiko kristitty olla muuta kuin demari?

Mikko Salmella oli hyviä perusteluja näkemykselleen:

Tämän päivän sosialidemokratia ja kirkko ovat tavoitteineen veljeksiä….Tinkimätön ihmisarvon puolustus on niin demareille kuin kristityille sydämen asia.

Kolumni loppuu:
 

Voiko kristitty olla demari: Tietenkin voi. Nimittäin tässä voi piillä uusi demarien kannattajapotentiaali. Ehkä kristityt nostavat meidät vaalivoittoon ja pääministeripuolueeksi keväällä 2019.

Tämä lopputoteamus ei ole pyyteetöntä kristillisyyttä ja siksi se vähän laski kirjoituksen arvoa nostamalla kysymyksen, että kannatuksen hankkimisestako vain on kysymys. Eikö kristillisiää ole muuta annettava kuin äänensä?

Kun tämän jutun aloitin pääsiäisen ja joulun vertaamisella, niin ajattelin, että sosialidemokraateille yhteiskunnallisessa mielessä tärkeintä sanomaa on ollut joulun ja pääsiäisen välissä. Tarkoitan Jeesuksen maan päällisessä toiminnassa ja hänen muistiin kirjatuissa julistuksissaan.

Kalevi Sorsa aikoinaan kirjoitti, että sosialidemokraatiksi voi tulla sosialistisen teorian, humanismin tai kristillisyyden kautta.

Ovatko nämä polut toisensa poissulkevia.

Niinkin voisi päätellä esimerkiksi Väinö ja Linda Tannerin asenteesta. Väinö hylkäsi kirkon tutustuttuaan sosialistiseen kirjoituksiin eikä Linda tykännyt siitä, että Väinö haudattiin kirkollisin menoin.

Mutta uskon asiat ovat julistettu kunkin yksilön omiksi valinnoiksi siis valinnanvapaudeksi.
Ja johtopäätökseni on, että opillisesti sosialidemokraatilla voi kristillisyyden mystillisiä uskomuksia. Olen tästä aiheesta kättä väännettäessä todennut, että kristillisen etikan omaksumisesta on sosialidemokraatille hyötyä arkisissa toiminnoissa. Eikä meillä ole oikeutta rationalismiin vedoten kieltää tai väheksyä niitä tovereita, joilla on pyhän kokemuksia.

Mutta aivan - ei niin siunatuksi - lopuksi:

Perusinsinöörille tulee mieleeen vastavihitty uskovainen pariskunta, jonka morsian ripusti sängyn yläpuolelle kyltin:
"Tarvitsen Sinua joka päivä".
Tämän nähtyään sulhanen  kiinnitti seinään oman taulunsa:
"Herra, anna minulle voimaa!"

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!