Voihan Venäjä

Venäjään on kohdistunut historian aikana monta uhkaa lännestä. Juutalaisten kansanmurhan jälkeen II maailman sodan raskaimmat menetykset kohdistuivat venäläisiin.Tällä tosiasialla venäläiset perustelevat, että Saksan 1941 itään suunnattu sota näytti toteen sen, että entisen Neuvostoliitto hyökkäys 1939 Suomeen ja Baltian maiden ja Itä-Puolan valloitus Molotov-Ribbentrop sopimuksen mukaisesti oli Venäjän suojelutoimenpide eikä impereilaistinen valloitus.
Historiallisista syistä Suomihan oli jatkosodassa Saksan "Waffenbruder" TP Sauli Niinistönkin oli Moskovassa käytävä.

Eli kun me koemme perustellusti Venäjä- Neuvostoliito olleen uhka meille ja kun me emme voi ymmärtää, että meistä olisi uhkaa Venäjälle, niin meidän on vaikea löytää sellaista linjaa, joka olisi Venäjän nk. turvallisuusintressin mukainen ja joka antaisi meille suvereenin oikeuden päättä turvallisuuspolitiikastamme vain oman näkemyksemme mukaisesti.
Kun Suomen Nato-jäsenyyttä erityisesti on haluttu kysyä, niin nyt on vastaus saatu, niin Kultarannan keskustelussa kuin Moskovasta. Tiedossahan tämä on ollut, mutta nyt se sitten on selkokielellä kerrottu. Ja siitähän emme tykkää. Meitä ei määrillä asenne vahvistuu ja uho kasvaa. Pahimmassa tapauksessa voimme olla pieni osa ongelmaa eikä ratkaisua. Tässä on tarkan paikan ajat.

Talousasioissa Venäjän liikkeet olivat harkittuja.

Järkevästi ajatellen Loviisan III on järkevin ydinvoima hanke. Teknistaloudellisesti kaikkien fiksuinta olisi, että Fennovoiman sijaan toteutettaisiin Loviisa ja jotta kaikki voisivat tilanteen hyväksyä, tulisi Fennovoiman osakkaiden saada  ydinvoimaosuuksia Fortumilta. Jos taas venäläiset pitävät puheensa ja Fortum saa Karjalan vesivoimaosuuksia, voisivat kaikki olla tyytyväisiä. 


Juuri nyt markkinahinnat ei näytä kovin lupaavilta. Sähkön nykyisillä eikä lähitulevaisuuden hinnoilla ei mitään bisnestä tehdä. Pitää olla muita hyviä perusteluja ratkaisuille.
Valtio ei taida Suomessa olla Britannian kaltainen toimija, joka lupaa takuuhinnan ydinvoimalle. Julkisen talouden alijäämäpaineiden lisäksi valtion vastuusalkkua on täyttymässä laivatilauksien rahoituksella ja kaivostoiminnan jälkien putsaamisella. Siinnä tarvittaisiin viimeistä sanaa korkealta. Nyt vaan on niin, että Kekkosen aika mennyttä, eikä Suomesta taida löytyä sellaista leipuria, joka rohkenisi tähän soppaan lusikkansa pistää.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!