Virpomisen perinne ja oveen koputus

virpojat2015.jpg

Ja nyt sitten näihin aikoihin alkavat kiertää demariehdokkaat. Idea on kotoisin yhden vaalipiirin Britanniasta tai toissijaisesti pitkien listojen maista kuten Ruotsista.
Meille se paljon hanakalampaa, koska meillä on yksilökeskeinen vaalitapa, äänestetään ehdokasta. Jos kaikki ehdokkaat lähtisivät kiertämään, voisi olla ovilla käydä satoja ja kun ovia vaalipiirissä on monia tuhansia, olisi ruljanssi melkoinen. Idea aidosta kontaktista on hieno, mutta toteutus voisi kääntyä itseään vastaan eli kyllästyttäisi ennestään epäileviä äänestäjiä. Hesari Karlsson kuvaa sattuvasti:

Virpomiseen tämä ovilla käynti liittyy myös siksii, että sekin on sekoitus monesta erilaisesta perinteestä, kuten kalenterintekijä selittää.

Palmusunnuntain perinteisiin kuuluu virpominen (virvonta). Lapset käyvät silloin kotien ovilla virpomassa, eli toivottamassa onnea ja terveyttä koristeltuja ja kirkossa siunattuja pajunoksia heiluttaen. Pajua käytetään, koska Suomessa ei palmuja luonnostaan kasva ja, koska pajun oksat ovat usein palmusunnuntain aikoihin pajunkissoilla.

Oksa on tapana antaa virpomisen päätteeksi virvottavalle, ja virpoja saa palkkioksi esimerkiksi makeisia. Perinteisesti palkkio tultiin hakemaan vasta pääsiäislauantaina (lankalauantai), mutta nykyään se on tapana antaa saman tien.

Virpominen on alkujaan ortodoksinen perinne, mutta on levinnyt myös luterilaisten pariin. Siihen on sittemmin sotkeutunut lankalauantaihin alun perin liittynyt länsisuomalainen trulliperinne, jossa lapset pukeutuvat noidiksi. Se ei kuitenkaan kuuluu alkuperäisen virpomisperinteeseen.

Virpomisen ja poliittiseen oven koputuksen erona on että virpojiin suhtaudutaan pääosin hyväntahtoisesti, kun taas ehdokkaaseen vähintään vaivautuneesti.

Sitten Palmusunnuntaihin ja Jeesukseen Jerusalemiin ratsatukseen liittyen mieleeni tuli vuoden 1983 vaalien jälkeinen valtakirjojen tarkastus.
Martti Ratu smp (ex demari) oli jonossa edelläni ja oikeuskansleri Kai Korte pyysi häneltä henkilöllisyystodistusta. Poistuessaan paikalta Ratu ihmetteli

”Ihme ettei Korte häntä tuntenut, vaikka hän Kortella eduskuntaan ratsasti.”

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!