Virhearviosta sotaan

VirhelaskentaRachmanFT20170809.JPG

Gideon Rachman kirjoittaa FT:ssä  Pohjois-Korean tilanteesta: "Voiko virhearviointi johtaa sotaan?"
Näin kävi 1950, kun Pohjois-Korean johtaja Kim Il Sung piti puheita päätöksinä.

  Monet historioitsijat pitävät Korean sodan puhkeamisen syynä Dean Achesonin Washingtonissa tammikuussa 1950 pitämää puhetta. Yhdysvaltain ulkoministeri puhui Amerikan "puolustuslinjasta" Aasiassa - ja ehdotti, että Korea olisi sen ulkopuolella. Pohjois-Korean johtaja Kim Il Sung tulkitsi, että Yhdysvallat ei puolustaisi Etelä-Koreaa.

Siitä sota syttyi, eikä se ole vieläkään päättynyt rauhansopimukseen!

Nyt kysytään, miten tulkitaan niin Kim Jong Unin kuin Donald Trumpin lausuntoja. Kauhistuttava johtopäätös voisi olla seuraava: USA:ssa tiedetään, ettei yhdellä iskulla pystyttä Pohjois-Korean uhkaa eikä johtajaa poistamaan. Pohjois Korea voisi tehdä mieletöntä tuhoa naapureiden alueille erityisesti Souliin, joka on tykin kantamaan päässä. Tykkitulta ei pystytä torjumaan ja aiheellisesti epäillään, että sillä on kemiallisia aseita.
Kun Kim Jong Un aivan ilmeisesti on tapaus sinänsä ja kun hän totta kai arvaa, että hänestä yritetään päästä eroon, ja kun Donald Trumpin puheista voi päätellä melkein mitä vaan, niin riskinä on, että hän ei jää odottamaan USA:n ensi-iskua.

Tapaus sinänsä on myös Donald Trump, joka voi epätovoinen oman asemansa suhteen. Itsekeskeisyys voi jotaa kunnian kalasteluun sotatoimilla. Hänhän sai Syyrian pommituksilla ja Afganistanin mega-pommilla tapautuksia ja voi olla, että hän arvioi voiman käytön Pohjois Koreaa vastaan  mahdollisuudeksi lunastaa vaalilupauksiaan.

Toiveita herättävää on ollut Kiinan ja USA:n YK-käyttäytyminen. Mutta onko tässäkin se riski, että tämä uhka lisää uhmaa Pohjois-Koreassa. Sekin voisi johtaa yllä kerrottuun Pohjois-Korean ensi iskun käyttöön, ennen Kim Jong Unin ahtaalle joutumistaan.

Toinen "hyvä vaihtoehto" voisi olla Rachmanin  esiin tuoma  sellainen pienin toive, että jos Pohjois Korenan hallinto  olisi  uhmakkaampi ulos päin ja että se vosi olla valmis sittenkin ydinohjelman jäädyttämiseen jollakin sopimuksella

Kolumninsa hän päättä kuitenkin kauhukuvalla:

Presidenti Trumpin sisäpiirissä on jäseniä, jotka todella uskovat, että Trumpin hallinto harkitsee vakavasti "ensimmäistä iskua" Pohjois-Koreaan. Ja jos Kim Jong Un on tehnyt saman johtopäätöksen - hän voi laukaista ydinvoiman ensimmäisenä.

Ihan pieni yhteys Suomeen. Tietenkin naapurit ja EU ovat meille ykkösasioita. Mutta kyllä maailman menoakin pitää seurata eikä aktiivisuuskan olisi etujemme vastaista.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!