Viisas ei joudu ongelmiin, jotka älykäs pystyy ratkaisemaan

Aina välillä on huonoja aamuja ja useimmiten se on perjantai, kun Kalle Isokallio vetää mukamas asiantuntijana huonoa ja loukkaavaa satiiria, jota vastenmilelisesti ryydittää ilmeillä ilveilyyn, jolla pilkataan Jutta Urpilaista . Kun siihen sitten heitetään Putinin avioeron käsittely, niin onpa taas kansallinen yleisradioyhtiö valistanut kansaa!

Ehkä en ymmärrä Isokallion sanomaa, mutta se tuntuu vilisevän virheitä ja vääristelyä: itsetyytyväisyyden esityksen sisältöön kaikilta osin puuttumatta totea:
Vakuusidea on alunperin jo edellisen hallituksen aikainen Irlannin apupaketin yhteydessä Jyrki Kataisen tai (todennäköisesti valtionvatkainministeriönehdotuksesta) esille nostama, toiseksi Kreikalle ja Espanjalle esitetty vakausvaatimus oli Suomen koko hallituksen esittämä, kolmanneksi ei ole mitään sääntöä, jonka mukaan vakuuden pitäisi kattaa koko laina summa ja neljänneksi lainojen anteeksianto tehdään EU:ssa yksimielisellä päätöksellä ja Suomen eduskunta ratkaise ollaanko siinä mukana ja millä ehdoilla.

En itse ole koskaan pitänyt vakuusasia hyvänä ideana, mutta siitä huolimatta totean, että oli melkoinen temppu saada tuollainenkin paperi aikaan. Itse olen myös sitä mieltä, että helpotuksia pitää antaa ennen muuta pidentämällä laina-aikoja ja alentamalla korkoja, vain siten tämä sosiaalinen ongelma, joka on syntynyt ja joka on osaltaan luotu näillä kovilla ehdoilla, voidaan ratkaista.

Koko kriisi on paisunut sen vuoksi, että ei ole uskallettu ottaa käyttöön yhteisiä bondeja, joiden ehdot olisivat olleet erilaiset euromaan tilanteesta riippuen. Jos niin olisi menetelty alusta alkaen, ei tämä kriisi olisi koskaan levinnyt nykyiseen laajuuteen eivätkä ongelmat olisi nousseet nykyisiin mittasuhteisiin.

Tässä on tällä hetkellä sellaista ällöttävää falskiutta, jota on vaikea sietää: Ensin luodaan Angela Merkelin johdolla ongelma ja sitten sitä ratkaistaan Angela Merkelin johdolla suurieleisesti. Siinä hommassa sitten pikkutekijät, kuten eurokonservatiivit Kataisen johdolla eilen ja tänään ovat täällä Suomessa, ovat ”asiaa hoitamassa”.

Tässä ollaan vanhassa viisaan ja älykkään dilemmassa: Viisas ei joudu ongelmiin, jotka älykäs pystyy ratkaisemaan.

Timo Soini
on eri maata: Hän ei ole yrittänyt olla viisas vaan hän on iloinnut EU:n ja euron ongelmista, eikä hän käytä älyään ongelman ratkaisemiseen, vaan sen pitkittämiseen voidakseen kanavoidaan aiheellista tyytymättömyyttä omaksi ja puolueensa kannatukseksi välittämättä köyhästä kansan kärsimyksistä..

Jälkikirjoitus 

Luin myöhemmin Philip Stephensin kirjoituksen kansallisen suvereenisuuden halusta ja kansallismielisyyden noususta. Westfalen 1648  rauhan jälkeiseen aikaan  ollaan hakeutumassa vaikkei globalisaatio oli miksikään muuttunut. Toimintavapauden käsite on vakuuttava ja samalla epärealistinen. Mutta ei näissä asioissa ole ennenkään ole hyvät perustelut ja ilmeiset mahdottomuudet olleet esteenä toimia vastoin omia ja ihmiskunnan etuja. Juhlimmehan ensi vuonna Euroopan veristen maalamansotien alun satavuotispäivää eli eiköhän ole taas aika unohtaa 1945 vuoden jälkeinen hyvinvoinnin kehitys ja kääntää pyörää taaksepäin. Stephensen jutun kuvitusta ei selitetä, mutta itse päättelisin, että siellä maan kamaralla voivat olla USA:n ja Kiinan  tapaiset suuret maat ja vastaavasti ylhäällä keikumme me pienet ja voimattomat. Tätäkin kannatta miettiä, kun taas teemme valintoja:

Kannatta tutustua juttuun
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/d1dcdb6a-cddb-11e2-a13e-00144feab7de.html#axzz2VKR4SPIX TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!