Viha vaino pois

Jo Coxin aviomiehen mukaan hänen vaimonsa olisi halunnut kaikkien yhtyvän taisteluun tappavaa vihaa vastaan. ”Vihalla ei ole uskontunnustusta, rotua tai uskontoa, se on myrkkyä”, Brendan Cox ilmoitti Hs 17.6.2016

Gordon Brown, entinen työväenpuolueen pääministeri, joka oli työskennellyt tiiviisti Ms Coxin kanssa sanoi, hänen kuolemansa oli "musertava isku demokratialle". Hän lisäsi: "Hän meni kaikkein maailman vaarallisimpiin paikkoihin. Paikka, jossa hänen ei pitänyt olla vaarassa, oli hänen kotikaupunkinsa." FT 17.6.2016

Orlandon joukkoturma ja Euroopassa tapahtuneet terroriteot ja jalkapallohuliganismi muistuttavat yhteisestä maailmasta ja siitä, että vain asenne vihaa ja väkivaltaa vastaan voi pelastaa maailman ja yksittäisen ihmisen. On siis kysymys yhteiskunnista ja yksilöistä – molemmista.

Niin paikallinen , mutta niin yleismaailmallinen.

Hyvä esimerkki oikeasta toiminnasta oli Naantalin kirkon viime sunnuntainen jazz-messu.
Sanassa puhuttiin Mooseksen toimista Israelin vapauttamiseksi ja tietenkin musiikin myötä  mentiin afroamerikkalaisten mustien plantaasiorjien lauluperinteen synnyttämästä hengellisesen musiikin mukana eneiten puhutun orjuuden juurille.
Meidän on helppo olla näiden kärsineiden orjien puolella. Mutta sanalla ja sanomalla on tarkoitus muistuttaa meitä tämän päivän syntisiä.
Hippakuntapappi Anna Järvinen sanoi kantansa selvästi, ettei Israelin kansan Egyptistä pääseminen eikä mustien orjien vapauttaminen ole orjuutta maailmasta poistaneet, vaan maailmassa on vieläkin 46 miljoonaa orjaa. Pappi oli läksynsä lukenut ja rohkeni sen myös salin täydelle seurakunnalle kertoa.

Mitä on moderni orjuus? Global Slavery Index määrittelee modernin orjuuden seuraavasti:

  • Hyväksikäyttötilanne, josta ihminen ei voi kieltäytyä tai lähteä uhkailun, väkivallan, pakottamisen, huijaamisen tai vallan väärinkäytön vuoksi.
  • Esimerkiksi ulkomailla olevalta ihmiseltä saatetaan ottaa pois passi. Uhri voi kokea väkivaltaa tai häntä tai hänen perhettään voidaan uhata väkivallalla.
  • Nykypäivän orjuudesta puhuttaessa käytetään myös esimerkiksi termejä ihmiskauppa, pakkotyö, velkaorjuus ja pakkoavioliitto.

Tuoreen Global Slavery Indexin mukaan 45,8 miljoonaa ihmistä elää jonkinasteisessa orjuudessa. Listausta on arvosteltu, sillä monien maiden osalta arviot perustuvat niin kutsuttuihin riskiprofiileihin. ILO:n arvio vuodelta 2012 on huomattavasti maltillisempi mutta silti suuri: järjestö arvelee 20,9 miljoonan ihmisen olevan pakkotyössä. Hs 17.6.2016 Hs 17.6.2016

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!